Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Cauzele crizei de organe din Romania si posibile solutii
 

Cauzele crizei de organe din Romania si posibile solutii

 

Cauzele crizei de organe din Romania si posibile solutiiConform rezultatelor unui Eurobarometru, 70% din romani sunt reticenti in a-si oferi organele dupa deces. Se pare ca lipsa informatiilor corecte, considerentele religioase si neincrederea in medici determina cresterea listelor de asteptare pentru cei ce au nevoie de transplant de organe.

Rezultatele studiului cu privire la Romania sunt contrazise insa de unii specialisti romani printre care se numara si Victor Zota, coordonator de transplant, fost presedinte al Agentiei Nationale de Transplant. Acesta contesta modul in care s-au cules datele de catre firma din Romania si ca realitatea in populatie este alta: romanii accepta donarea de organe.

Anul acesta am identificat cel mai mare numar de donatori de pana acum, aproape 70. Doar 20% din familiile cu care au discutat cei sase coordonatori de transplant au refuzat procedura prelevarii de organe”.

Diferentele intre Romania si alte tari din UE sunt determinate de mai multe cauze obiective: de exemplu in Romania exista 6 coordonatori de transplant, in timp ce in Spania numarul lor este de aproximativ 1.000.

Pentru ca numarul coordonatorilor sa creasca e nevoie de o salarizare mai buna. In plus, donarea de organe trebuie facuta fara constrangeri, pentru ca altfel membrii familiei pot crede ca ruda decedata nu a fost ingrijita cum trebuie sau ca nu au dat suficienti bani”, a declarat Ionel Sinescu, seful Clinicii de chirurgie urologica si transplant renal din cadrul Spitalului Fundeni din Bucuresti.

Spania este tara cu numarul cel mai mare de donatori din UE si in acelasi timp statul in care se fac cele mai multe transplanturi. Formula de succes pe care a aplicat-o in urma cu zece ani gruvernul spaniol si care a crescut rata donatorilor cu peste 130% a fost punerea la punct a unui sistem care sa monitorizeze potentialii donatori.

In Spania exista Organizatia Nationala de Transplant ce are ca scop alcatuirea listelor de asteptare cu pacienti care au nevoie de transplant, realizarea unor statistici, educarea medicilor. Exista si un numar telefonic dedicat unde cei interesati pot obtine raspunsuri la toate intrebarile pe care le au.

Romania mai are multi pasi de facut pentru ca atat perceptia populatiei asupra donatiei de organe, cat si disponibilitatea organelor sa se imbunatateasca. “Doi pasi importanti ar fi cresterea numarului de coordonatori de transplant si identificarea donatorilor in spitale. Increderea populatiei in sistemul medical este un alt criteriu important”, a declarat Axel Rahmel, director medical la Eurotransplant International Foundation din Olanda.

In Romania, peste 2.000 de persoane se inscriu anual pe liste de asteptare, insa putin peste 10% din cazuri fac transplantul. Sansele unui bolnav nu sunt aceleasi in toate tarile Uniunii Europene: daca in Spania exista 33,8 donatori la un milion de locuitori, in Romania exista un singur donator la un milion de locuitori.

Romania are termen pana in vara din partea Uniunii Europene pentru a se alinia la obiectivele de crestere a numarului de donatori de organe si de modernizare a sistemelor de transplant.

Crearea unei culturi a actului donarii de organe, infrastructura adecvata, legislatie si coordoantori specializati sunt prevederile unei directive adoptate in iunie 2010 in Parlamentul European, completata de un Plan de Actiune (2009-2015). Masurile urmaresc reducerea discrepantei majore intre “oferta” de organe si nevoie reala in itnreaga Uniune Europeana.

Spune-ti parerea despre donarea de organe pe forumul comunitatii Imparte.ro.

sursa foto: Reuters.comor

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Ganduri despre donarea de sangeDonarea de organe: 6 mituri

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: