Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Bancile de celule stem
 

Bancile de celule stem

 

Banci de celule stemPentru cei ce nu stiu exact ce sunt celulele stem si cum se obtin, va invitam sa cititi acest articol de pe Imparte.ro.

Celulele stem reprezinta pietra de temelie a fiecarui organ, tesut si celula din corpul uman. Celulele stem sunt celule nespecializate care se regenereaza prin diviziune celulara, uneori dupa perioade lungi de inactivitate.

Atunci cand o celula stem se divide, fiecare celula noua poate deveni fie o celula stem fie orice alt tip de celula specializata. Astfel, celulele stem au potentialul de a repara sau inlocui tesuturile vatamate, oferind sanse de vindecare pentru afectiuni ireversibile cum sunt diabetul, scleroza multipla, Alzheimer, Parkinson, fracturi complicate ale oaselor, arsuri sau afectiuni cardiace.

Celule stem pot constitui o “asigurare” a suportului de transplant in cazul nefericit in care copilul care se va naste poate dezvolta pe parcursul vietii o boala considerata pana nu demult incurabila, de exemplu leucemia si alte boli care afecteaza calitativ sangele.

Celulele stem nu reprezinta un panaceu universal, dar pot constitui un punct de plecare al viitorul medicinei moderne. Tehnici genetice si de laborator sunt din ce in ce mai rafinate, astfel incat nu este departe ziua in care celulele vor capata valoarea lor adevarata si atunci vor putea fi considerati privilegiati acei indivizi care si-au pastrat aceste celule stem.

De ce trebuie pastrate celulele stem?

Deoarece tehnologia de procesare si stocare a celulelor stem si implicit recoltarea acestora sunt acte medicale cu practica recenta, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, pacientii care au astazi nevoie de un transplant de celule stem nu au sansa de a fi tratati cu propriile celule sau intampina dificultati foarte mari in gasirea unui donator compatibil.

De aceea, recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la nastere, este la ora curenta, singura modalitate realista de diminuare semnificativa a acestui risc.

Bancile de celule stem

Exista doua tipuri de banci de celule stem: banci publice si banci private.

Diferenta dintre cele doua este ca in cazul bancii publice, oricine este compatibil poate beneficia de pe urma unei donatii de celule stem. In cazul bancilor private de celule stem, pachetele cu sange ombilical sunt exclusiv la dispozitia familiei de la care au fost prelevate.

Banci publice de celule stem

Prima banca publica de sange placentar din tara noastra, la care au acces gratuit toti cetatenii romani, functioneaza la Cluj prin grija Fundatiei Eurocord Romania.

Spre deosebire de recoltarea pentru uzul familial al sangelui placentar, donarea pentru o banca publica va fi efectuata exclusiv in unitatile medicale care fac parte din proiectul “Banking public de sange placentar” si doar in baza criteriilor generale de includere si excludere.

Avantajul existentei unei astfel de banci in Romania este reprezentat de accesul la grefa de transplant gratuit si imediat, lucru care mareste capacitatea de a lupta mai eficient contra bolilor.

Banci private de celule stem

8.000 de parinti recolteaza anual celule stem dintre cele aproximativ 200.000 de nasteri in Romania. De la prima recoltare realizata in 2006 in Romania acum exista zece banci private de celule stem, majoritatea stocand probele in strainatate.

Bancile private au mai multe tipuri de tarife. Unele dintre acestea percep si o taxa in avans procesului recoltarii de sange, alte banci nu o fac considerand aceasta practica lipsita de etica. Se poate alege intre o suma mai mare platita in primul an sau o suma mai mica urmata de o taxa anuala de stocare.

Sumele platite variaza intre 700 si 1000 de euro, cu diverse discounturi in functie de numarul de plati si momentul acestora. Se poate plati o rata inainte de nastere, o alta dupa momentul nasterii, iar ultima rata se plateste dupa primirea certificatului de stocare.

La fel, exista diferenta intre bancile de celule stem si in ceea ce priveste depozitarea: se pastreaza sangele integral sau se proceseaza pentru a se pastra doar a celulelor stem.

Daca pentru dumneavoastra conteaza acest lucru, e bine sa va informati si cu privire la posiblitatea de a stoca celule intr-o clinica partenera din afara tarii.

Unele banci de celule stem utilizeaza cel mai nou protocol de procesare a probei de sange placentar si anume separarea celulelor stem din proba de sange si stocarea acestora intr-un recipient de 25 ml, compartimentat asimetric, respectiv 20 ml plus 5 ml, astfel incat proba de celule stem poate fi utilizata de 2 ori in functie de cantitatea de celule stem solicitate pentru tratament, ce poate fi mai mica de 25 ml, evitandu-se astfel risipirea unei a doua sanse.

Vedeti lista bancilor de celule stem din Romania.

sursa foto: fhbb.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Doneaza sange pentru cei care au nevoie de ajutor

Donarea de sange sau cum sa salvezi o viata

Donarea de organe: 6 mituri

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: