Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Avantajele donatorilor de sange
 

Avantajele donatorilor de sange

 

Avantajele donatorilor de sange care doneaza in mod regulat sunt substantiale si numeroase. In plus, fata de salvarea unei vieti omenesti si timpul liber platit de la serviciu, exista si beneficiile fizice de a fi un donator de sange constant.

Daca donezi sange de mai multe ori pe an capeti o stare fizica mai buna decat cei care nu doneaza sange, si, mai mult, reduci riscul aparitiei mai multor boli grave.

Avantajele donatorilor de sange
 
Pe teritoriul Romaniei, donatorul de sange este incurajat sa faca acest gest caritabil prin recunoasterea lui si astfel, i se acorda o serie de drepturi si avantaje.

1. Conform Hotararii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange, orice persoana are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sange. Pe tot parcursul derularii procedurii de selectie ca donator de sange, persoana care participa la aceasta are dreptul sa primeasca explicatii privind scopul si rezultatele interviului, examenelor si testelor care i se efectueaza. 


2. Orice donator are dreptul sa primeasca, la cerere, un buletin de analiza cu rezultatele testelor efectuate.

3. Donatorii de sange ce doneaza periodic au dreptul sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, in fiecare an. In unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afectiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donari de sange.

4. Donatorii au dreptul sa primeasca rezultatele testelor inscrise in buletinul de analiza a sangelui.

5. Donatorii de sange ce doneaza periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, daca se depisteaza un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru se recomanda de catre medicul de colectare.

6. Donarea de sange este benefica pentru sanatatea donatorului intrucat sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%.

7. In urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste. De exemplu, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui.

8. Donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare si alte beneficii, p recum:  

• 7 tichete de masa

• Zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii

• Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange

• Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

Dezavantajul ar fi ca daca se doneaza sange prea des, organismul se invata sa produca prea multe globule rosii si devine dependent de acea extractie de sange periodica. In caz contrar pot aparea probleme majore.

Cat sange donam la o recoltare? 

La o donare se recolteaza 450 ml de sange, cantitate ce se reface ca volum in cateva ore, celular in 2 saptamani.

In ceea ce priveste siguranta donatorul de sange, iata ce trebuie sa mai stii:

- Trusa utilizata pentru fiecare donare este sterila si de unica folosinta.

- Nu exista riscul contaminarii cu HIV, sau alte virusuri.

- Senzatia de lesin sau oboseala dupa donare este foarte rar intalnita.

- Poti dona doar daca starea de sanatate iti permite si te simti bine.

- Inaintea donarii ti se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si ti se va face un mic examen medical ce include hemoglobina, pulsul si tensiunea.

- Rezultatele testelor sunt confidentiale.

Acum ca stii avantajele donatorilor de sange, fa o fapta buna, ajuta o viata omeneasca si bucura-te de avantajul de a fii donator de sange.

Inscrie-te ca donator de sange, pentru ca pe imparte.ro iti punem la dispozitie lista completa a centrelor de transfuzie si de colectare de sange din Romania. Inscrie-te ca donator de sange si alege centrul de donare de sange cel mai aproape de locuinta ta!

Sursa foto: thenakedscientists.com, sankalpindia.net

Vino in comunitatea donatorilor imparte.roeste bine sa donam sange
coemntarii
Eu personal am donat pentru o doamna de pe imparte pe data de 9 .11 2011 si acum daca cineva mai are nevoie de ajutorul meu pe 9.02.2012 pot dona din nou si am sa o fac pentru multumirea mea sufletesca ca am putut ajuta si eu pe cineva macar cu o picatura de sange .
Adaugat de: la data de 26-January-2012, 11:15
linie gri
 
Donator sange
coemntarii
Felicitari, Mirela pentru gestul tau! A fost prima data cand ai donat sange? Pentru ca vrei sa mai donezi sange, inscrie-te in baza de date a potentialilor donatori de sange, iar in cazul in care pe site va fi postata o cerere de sange care intruneste conditiile tale (gupa, RH, judet) noi te vom avertiza pe mail. http://www.imparte.ro/Donatii/Donatii-sange/Vreau-sa-donez-sange
Adaugat de: Imparte la data de 27-January-2012, 10:31
linie gri
 
multumesc
coemntarii
va multumesc pentru indrumare, dar am facut asta de atunci si motivatia mea a fost mama care a murit la 55 de ani de cancer pulmonar si stiu cata nevoie avea de singe ca sa mai poata merge pe picioare o zi doua :((
Adaugat de: la data de 27-January-2012, 10:49
linie gri
 
Felicitari Mirela
coemntarii
Felicitari Mirela ! Foarte frumos gestul tau ! Conteaza mult ca fiecare sa isi doreasca sa ajute cum poate pe cei din jur ............
Adaugat de: gvoichita la data de 31-January-2012, 11:36
linie gri
 
sange pentru o viata.
coemntarii
MA NUMESC MIHAILA LUCIAN SI EU AM CERUT AJUTOR LA IMPARTE.RO SI EU VREAU SA SPUN CA SI EU AM AJUTAT SI VOI AJUTA CU SANGELE MEU IN CONTINOARE CAT VOI FI SANATOS.SUNT PERSOANA CU HANDICAP GR 2 DAR AM SANGELE SANATOS.VOI SARI IN AJUTORUL ORCAREI PERSOANE CARE ARE NEVOIE DE AJUTOR,CU SANGELE MEU CARE ARE GRUPA A 2 POZITIV,SI SOTIA MEA AJUTA CU B 3.CONTACT TEL 0761823885.
Adaugat de: la data de 31-January-2012, 13:29
linie gri
 
Salveaza o viata
coemntarii
Sunt un donator de grupa 0 Rh neg. si donez periodic din 10.04.2009 de 5 ori pe an, sunt din Arad ( Chisineu-Cris), daca pot ajuta pe cineva o fac bucuros. Urmatorea donare este programata pe 11.03.2012,contact gasperflorin@gmail.com sau tel 0744125344.
Adaugat de: gasperflorin la data de 31-January-2012, 19:13
linie gri
 
pot si eu ?
coemntarii
Am grupa 0 de singe dar si 57 de ani ,este posibil ca la aceasta virsta sa mai donez singe ? stie cineva ? multumesc
Adaugat de: ileanabuc la data de 31-January-2012, 21:09
linie gri
 
Conditii sa donezi sange
coemntarii
Donatorul de sange trebuie: Aiba o varsta intre 18-60 de ani O stare de sanatate buna Sa fie odihnit Sa nu fi consumat alcool cu 48 de ore inaintea donarii O greutate corespunzatoare (peste 57 Kg) Sa nu aiba herpes Sa nu fi avut hepatita, TBC, malarie Sa nu fie alergic Sa nu fie racit sau sub tratament Sa nu se fi vaccinat in ultimele 2 saptamani Sa nu fie la menstruatie (fetele) Sa nu fi suferit vreo operatie minora (in ultimele 3 luni) sau majora (in ultimele 6 luni).
Adaugat de: Imparte la data de 2-February-2012, 12:42
linie gri
 
Conditii sa donezi sange
coemntarii
Cu 48 de ore inainte nu se consuma bauturi alcoolice si alimente bogate in grasimi. Trebuie sa mancati in dimineata recoltarii si sa consumati cat mai multe lichide.
Adaugat de: Imparte la data de 2-February-2012, 12:42
linie gri
 
cand pot sa mai donez
coemntarii
salutare...am donat pe 21 05 2013 ptr,un OM DE LA ISU DOBROGEA MARIAN DAVID...cand pot sa mai donez ...dupa cat timp..?astept vesti ,multumesc....s-auzim de bine...sevghin din valu-constanta
Adaugat de: sevghin la data de 8-June-2013, 15:08
linie gri
 
nelamuriri
coemntarii
1. Cum adica sa aiba o greutate corespunzatoare (peste 57kg)??? Mi se pare aiurea, greutatea este in functie de inaltime, o persoana care are 1,60m si 57kg este supraponderala,, asadar o persoana care are 1,60 si 50kg (adica e proportional) nu poate dona sange?? 2. Legat de, "sa nu fi avut TBC", daca nu am avut insa am intrat in contact cu o persoana care avea dar la mine nu s-a declansat boala, este in regula sa donez?? Multumesc
Adaugat de: rigo la data de 23-September-2013, 11:34
linie gri
 
Buna ziua!
coemntarii
Buna ziua! Acest sânge care provine de la donatori, se testează in vreun fel? Ma refer la analizele pentru boli precum HIV, sifilis, etc. Sau totul merge pe încredere si doar pe chestionarul completat de donatori?
Adaugat de: la data de 9-March-2016, 12:00
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: