Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange 14 iunie - Ziua Mondiala a Donatorului de Sange
 

14 iunie - Ziua Mondiala a Donatorului de Sange

 

Ziua Mondiala a Donatorului de SangeOrganizatia Mondiala a Sanatatii a decis, in 2005, sa le dedice o zi speciala persoanelor donatoare de sange. Astfel, 14 iunie a devenit Ziua Mondiala a Donatorului de Sange.

In acest an, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange se va desfasura sub sloganul "Ofera darul vietii - doneaza viata!"

Anul acesta, situatia este mult mai buna in ceea ceea ce priveste necesarul de sange, poate si pentru ca s-a mers pentru donare in diferite institutii.

In fiecare zi se inregistreaza aproximativ 200 de donatori, iar in Bucuresti se recolteaza intre 44.000 si 45.000 de unitati de sange.

Aceasta cantitate nu este suficienta, intrucat in Bucuresti sunt 60 de spitale, dintre care 52 publice si 8 private, care au nevoie de sange.

Numarul donatorilor creste de la an la an

In 2011 s-au inregistrat 1.000 de donatori, in 2012 - 2.000 de donatori si se doreste cresterea numarului acestora, potrivit informatiilor oferite de dr. Doina Gosa, seful Centrului de Transfuziologie al Municipiului Bucuresti.

Doina Gosa a precizat, de asemenea, ca, in momentul in care se va ajunge la un procent de 70% de donatori benevoli, va cere renuntarea la tichetele de masa, intrucat se doreste crearea unui grup de donatori fidelizati.

"Donatorul trebuie sa daruiasca benevol, sa fie educat si sa stie sa raspunda la intrebari sincer pentru a avea un sange de calitate", a precizat medicul, potrivit Agerpres.

Educatia despre donarea benevola incepe in tarile vest-europene in primii ani de scola si se continua cu informatii cat mai complexe pana la maturitate. In acest sens, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS) promoveaza informarea, educarea si constientizarea populatiei asupra necesitatii donarii benevole de sange, dar si atragerea unor noi donatori.

Cine poate dona sange

Donator de sange poate fi orice persoana care are peste 18 ani si peste 50 de kilograme. Sangele donat va fi testat pentru HIV, hepatita si sifilis, iar donatorul va primi rezultatele dupa 48 de ore, in baza carnetului de donator. Cu o singura donare de sange pot fi salvate trei vieti.

sursa foto: http://elldor.info

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Vreau sa donez sange – ce ar trebui sa stiu?

Sfaturi utile inainte de a dona sange

Drepturile si obligatiile donatorilor de sange

Donarea de sange sau cum sa salvezi o viata

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: