Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii bani Articole donatii bani Mecenatul
 

Mecenatul

 

Mecenatul este o actiune confundata adesea cu cea de sponsorizare. Spre deosebire de cea din urma, insa, mecenatul se bazeaza pe o motivatie sociala si nu are drept scop obtinerea unor foloase materiale.

Definitia mecenatului

Conform Ordonantei nr. 36 din 30 ianuarie 1998, mecenatul este definit ca un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific-cercetare fundamentala si aplicata.

Beneficiarii mecenatului

Daca beneficiari ai sponsorizarii pot fi atat persoane juridice, cat si persoane fizice, in cazul mecenatului, actiunea filantropica este indreptata strict catre persoanele fizice, contractul de mecenat trebuind autentificat. Beneficiarii trebuie sa fie domiciliati in Romania.

Intocmai cum precizeaza si OG 36/1998, beneficiari ai actiunii de mecenat pot fi doar acele persoane care necesita sprijin cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific.

Beneficiarii mecenatului, ca si aceia ai sponsorizarii, sunt scutiti de plata impozitului pe venit. Nu in ultimul rand, acestia nu au obligatia de a mentiona persoana care le-a oferit ajutor, cu scopul de a o promova.

Motivatia mecenatului

In spatele actiunii de mecenat se afla o motivatie sociala, aceea de a oferi ajutor unor persoane fara a astepta o recompensa materiala. De regula, mecenatul are un impact pozitiv atat asupra beneficiarului, cat si asupra mecenei, intrucat aceasta din urma poate castiga capital de simpatie.

De altfel, pe langa dorinta de a fi de ajutor unor persoane aflate in dificultate, mecena, prin actiunile sale umanitare, are drept scop cresterea notorietatii, promovarea brandului si imbunatatirea imaginii personale sau a imaginii companiei pe care o reprezinta.

Sursa foto: presalocala.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Doneaza bani: in cine ai incredere?

Doneaza bani pentru Crucea Rosie

Doneaza bani pentru 5 fundatii renumite

Donatiile in bani sunt sau nu scutite de TVA?

Donatiile in bani pentru persoane fizice

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Doneaza bani pentru  
Persoane
Institutii
Articole donatii bani
Donatii paine
Donatii sange
Donatii obiecte
 

Doneaza bani

pentru cei ce au
nevoie urgenta de ajutor

donatii bani

Cazuri urgente

Anunturi urgente

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: