Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii bani Articole donatii bani Donatie sponsorizare sau mecenat
 

Donatie, sponsorizare sau mecenat

 

In cadrul stirilor si articolelor de pe Imparte.ro ne referim des la cuvinte precum caritabil, donatii, sponsorizare si mecenat.

Cateva precizari suplimentare ar putea evidentia si mai bine diferenta intre acestea, atat din punct de vedere semantic, dar mai ales juridic si fiscal, deoarece fiecare din aceste actiuni: donatie, sponsorizare sau mecenat presupun incheierea unor contracte, fiecare din ele in conditii juridice si contabile diferite.

Operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, iar tratamentul fiscal al acestora sub aspectul deductibilitati si taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile constand in acordarea de bunuri, executarea de lucari sau prestarea de servicii, este reglementat de Lega 571/2003 privind Codul fiscal al Romaniei.

Ce este mecenatul?

MecenatIn Noul Dictionar al Limbii Romane, editia 2002, mecenatul este definit ca persoana care protejeaza artele, literatura, stiinta, mecena.

Din punct de vedere juridic, potrivit O.G. 36/1998, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica numita mecena transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific.

Pentru mecenat, obiectul il reprezinta institutia, mecenatul bazandu-se pe finantare fara o contraprestatie. Operatiunea de mecenat se realizeaza cat mai discret posibil.

Mecenatul ar avea asadar o motivatie sociala, impactul sau pozitiv realizandu-se pe termen mediu si lung, prin asocierea numelui companiei (sau persoanei) cu implicarea in sustinerea activitatii respective in ideea de a dobandi un capital de simpatie.

Ca si beneficiari, spre deosebire de sponsorizare, in cazul menenatului acestia nu pot fi decat persoane fizice si nu juridice, iar contractul de mecenat trebuie autentificat la notar.

Asemanator cu donatia, si in cazul mecenatului, beneficiarul nu are obligatia de a aminti compania/persoana care l-a sprijinit.

Ce reprezinta sponsorizarea?

SponsorizareSponsorizarea reprezinta actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre beneficiarul sponsorizarii.

Pe de alta parte, sponsorizarea este o plata in bani sau in natura facuta catre o organizatie non-profit sau catre o persoana sustinuta de o astfel de organizatie, in achivalentul anumitor beneficii cum ar fi promovarea si dreptul companiei care sponsorizeaza de a cere organizatiei/persoanei sponsorizate sa-i afiseze in locuri vizibile logo-ul si principalele elemente de identificare, pe scurt sa-i faca publicitate.

Pentru sponsorizare, obiectul comunicarii il constituie produsul sau marca, iar operatia in sine presupune relatii cu dublu sens si cu obligatii reciproce.

Cel care realizeaza o sponsorizare urmareste prin aceasta sa obtina avantaje comerciale in sensul cresterii notorietatii, o dezvoltare a imaginii de marca, inclusiv punerea cat mai mult in valoare a celui care sustine sponsorizarea.

Restrictii atunci cand se face o sponsorizare

  • Sponsorizarea nu presupune obtinerea unor avantaje sau inapoierea bunurilor respective.
  • Persoanele fizice sau juridice din Romania nu pot efectua activitati de sponsorizare din surse obtinute de la bugetul de stat.

Ce reprezinta donatia?

DonatiiDonatia, conform Codului Civil, este un contract “prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta si nu implica existenta unor beneficii”. Donatia este un act gratuit, unilateral, iar beneficiarul unei donatii are obligatia sa foloseasca bunurile exclusiv in scopul declarat.

In cazul actiunilor de donatie, beneficiarul nu are obligatia de a aminti compania sau persoana care l-a sprijinit.

Asadar, prin donatie, una din parti transmite dreptul sau de proprietate asupra unui bun celeilalte parti, micsorandu-si astfel patrimoniul sau. Contractul astfel incheiat este irevocabil, trebuie incheiat in forma autentica, iar partea care a facut donatia nu urmareste nici o contraprestatie.

Important de retinut: sumele acordate ca donatii nu sunt cheltuieli deductibile fiscal.

Deductibile din impozitul pe profit sunt doar cheltuielile de sponsorizare si mecenat

Potrivit art. 31, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat pot deduce sumele aferente din impozitul pe profit daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: se incadreaza in limita de 3‰ din cifra de afaceri si nu depasesc 20% din impozitul pe profit datorat. (Capitolul III, Art 31, paragraf (4)). Aceste prevederi, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2004 , anuleaza orice prevederi contrare din Legea sponsorizarii.

Precizari:

• Sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in contabilitate in anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului platii efective)

• O firma are dreptul sa acorde sponsorizari si peste limitele mentionate mai sus, dar pentru suma ce depaseste limita indicata se plateste impozit pe profit

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Cum infiintez o asociatie caritabila

O idee pentru cadourile de Craciun: donatii catre persoane batrane

Donatiile in bani sunt sau nu scutite de TVA?

Donatiile in bani pentru persoane fizice

Donatie sau Sponsorizare?

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Doneaza bani pentru  
Persoane
Institutii
Articole donatii bani
Donatii paine
Donatii sange
Donatii obiecte
 

Doneaza bani

pentru cei ce au
nevoie urgenta de ajutor

donatii bani

Cazuri urgente

Anunturi urgente

Reprezinti un ONG?

Ai nevoie de fonduri?

Adauga o fundatie

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: