Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentUtile Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - 2 Aprilie
 

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului - 2 Aprilie

 

Ziua Internationala de Constientizare a AutismuluiZiua de 2 aprilie este declarata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – World Autism Awareness Day (WAAD) din data de 18 decembrie 2007 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

De altfel, intreaga luna aprilie este dedicata, la nivel international, constientizarii autismului. Rezolutia World Autism Awareness Day incurajeaza toate statele membre ale Natiunilor Unite sa ia masuri pentru cresterea constientizarii autismului in randul societatii si pentru diagnosticarea precoce a acestei afectiuni, in scopul interventiei terapeutice timpurii.

Diagnosticarea precoce (18 luni – 3 ani) si terapia adecvata maresc rata de recuperare si integrare a copiilor cu tulburari din spectrul autismului, cu pana la 80%.

Ce se intampla cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului? 

Diverse asociatii care promoveaza drepturile persoanelor cu autism si a familiilor acestora, vor organiza o serie de evenimente menite sa atraga atentia publicului asupra existentei acestei afectiuni si a nevoii de integrare sociala a persoanelor ce sunt afectate de autism. La aceste activitati sunt asteptati copii, parinti, specialisti, voluntari, sustinatori ai programului.

Rezolutia World Autism Awareness Day incurajeaza toate statele membre ale Natiunilor Unite sa ia masuri pentru cresterea constientizarii autismului in randul societatii si sa incurajeze diagnosticul precoce si interventia timpurie.

Manifestari ocazionate de Ziua Internationala pentru Constientizarea AutismuluiIata doar cateva din manifestarile ce marcheaza si in Romania aceasta zi:

Cristina Nichita se implica in campania de constientizare a autismului

Ziua autismului marcata la Targu Jiu prin iluminarea sculpturilor lui Brancusi

Asociatia Autism Baia Mare sprijina campania "Light it up blue"

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare neurobiologica de dezvoltare ce se caracterizeaza prin intarzierea ori afectarea a 3 arii principale: relatiile sociale, comunicarea si interactiunea logica cu mediul. Se manifesta fie inca de la nastere, fie la varsta de 18 luni - 2 ani a copilului, putand fi diagnosticat de foarte timpuriu. Un copil cu autism poate realiza relatii spontane afective si poate avansa pe scara dezvoltarii sale, cu conditia ca mediul sau semnificativ sa-i poata oferi oportunitati sociale adecvate profilului sau unic de dezvoltare.

Cauzele autismului

Inca nu se cunoaste cu adevarat cauza autismului. Cercetarile demonstreaza ca asa cum exista diverse grade de afectare si combinatii de simptome in autism, probabil ca exista si multiple cauze.

Care este simbolul acestei campanii?

Simbolul campaniei de constientizare a autismuluiFundita puzzle – simbolul campaniei internationale de constientizare asupra autismului.

De ce puzzle? Pentru ca puzzle-ul reflecta misterul si complexitatea autismului. Culorile si formele variate reprezinta diversitatea oamenilor si a familiilor care se confrunta cu aceasta afectiune. Fundita, insa, are o luminozitate care semnifica speranta – speranta ca prin cresterea constientizarii asupra autismului si prin interventie timpurie si tratamente adecvate, persoanele cu autism vor avea o viata mai implinita si mai completa.

In serile de 1 si 2 aprilie, cladiri importante din America de Nord si din intreaga lume – inclusiv Empire State Building din New York City si Turnul CN din Toronto, Canada, isi vor aprinde luminile albastre pentru constientizarea autismului si pentru a atrage atentia asupra zilei de 2 aprilie.

Semne care pot indica prezenta autismului la un copil

 • atasament straniu pentru obiecte
 • se joaca indelungat in mod bizar
 • plang, rad sau manifesta nelinisti din motive neclare
 • impotrivirea la atingerile sociale (imbratisari)
 • dificultati de interactiune cu alte persoane
 • gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) si/sau miscari stereotipe (agitarea mainilor, saritul, mersul pe varfuri)
 • lipsa intrebarilor pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce ii inconjoara
 • neputinta de a se orienta cand e strigat pe nume, de a copia miscarilor altor persoane, de a arata obiecte altor persoane
 • contact vizual redus sau inexistent
 • vorbire saraca, limbaj redus

Fapte si cifre despre autism:

 • nu este o boala psihica, ci o tulburare de dezvoltare de natura neurobiologica
 • potrivit estimarilor internationale, rata tulburarilor din spectrul autismului este de 1 la 166 copii (sau chiar de 1 la 150)
 • persoanele cu autism pot avea si alte afectiuni asociate ca: epilepsie (25%), retard mental, s.a.
 • 4 din 5 copii cu autism sunt baieti
 • terapia de recuperare a unui copil este foarte scumpa – între 1000 şi 2000 euro/luna (statul roman ii ajuta in acest moment cu pana la 500 lei lunar)
 • 4 din 5 cupluri cu copii cu autism divorteaza
 • la fiecare sapte ore si jumatate, in Romania se naste un copil cu autism
 • aproximativ 30.000 de persoane sufera de o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA)

Fundatii si Asociatia care sprijina parintii cu copii ce au tulburari din sfera autismului:

ANCCAR – Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania este o organizatia neguvernamentala, independenta si neconditionata politic, infiintata in 1991 cu misiunea de a imbunatati viata persoanelor cu autism si a familiilor acestora.

Asociatia desfasoara programe de consultanta, de dezvoltare individuala si de suport familial, de educare si integrare, toate in scopul promovarii cu demnitate a drepturilor persoanelor cu autism.

Fundatii si Asociatii pe care le puteti sustine prin intermediul Imparte.ro si redirectiona cei 2% din impozitul pe venit descarcand declaratiile precompletate in Campania 2%:

Centrul de zi pentru reabilitarea tinerilor cu autism Dr. Innocenzo Fiore Craiova

Asociatia Dincolo de Autism Craiova

Asociatia Invingem Autismul

Asociatia Autism Baia Mare

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism filiala Arges

Mai multe informatii despre autism puteti obtine accesand:

http://www.autismromania.ro

http://www.invingemautismul.ro

http://www.infoautism.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Legea unui copil cu autism: semne si simptome

Evaluarea unui copil cu autism: ce trebuie sa stii

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: