Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roDonatii sange Articole donatii sange Transfuzia sanguina. Istoric.
 

Transfuzia sanguina. Istoric.

 

 

Transfuzia sanguina este cea mai frecventa si mai veche forma de transplant, prin care sangele este prelevat de la un donator compatibil si introdus, prin metode specifice, unui primitor.

Transfuzia sanguina. Istoric.

Conform cronicarului Stefano Infessura, de prima transfuzie sanguina documentata istoric a beneficiat chiar Papa Inocentiu al VIII-lea. La recomandarea medicului sau, Pontifului aflat in coma i-a fost  donat sangele a trei baieti de zece ani, carora li se promisese in schimb un ducat. Toti trei copiii au murit insa. Acest eveniment pare a fi prima raportare istorica a unei transfuzii sanguine, eveniment negat insa de catre Biserica Catolica.

In secolul al XVII-lea a fost descoperita circulatia sanguina de catre Harvey, iar acest lucru a declansat o serie de experimente transfuzionale pe animale.

Primele transfuzii de sange, din 1667

Prima transfuzie de sange documentata asupra unui om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Medicina a avut de profitat din aceste incercari, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau. De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile. Abia in 1900 s-a descoperit cauza reala a acestor insuccese, existenta grupelor sanguine, descoperite de medicul austriac Karl Landsteiner.

Prima transfuzie sanguina reusita a fost efectuata in 1818, de catre medicul James Blundell. Primul Institut de Tranfuzie Sanguina a fost cel deschis la Moscova, in anul 1925, de catre Dr.  Alexander Bogdanov. In Romania, primele incercari de transfuzie directa au fost efectuate in anul 1923. In 1941, la Eforie a fost organizat si primul centru de "Colectare si Transfuzie de sange", iar la Cluj s-a  deschis centrul de "Consevare si Transfuzie de sange". Opt ani mai tarziu s-a infiintat si Reteaua  nationala de Transfuzie.

Sursa foto www.nairncentre.ca

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Ganduri despre donarea de sange

Doneaza sange pentru mame

Donatie sau Sponsorizare?

Donarea de sange sau cum sa salvezi o viata

Donarea de organe: 6 mituri

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o cerere de sange  
Cereri urgente de sange
Articole donatii sange
Alte tipuri de donatii
Donatii paine
Donatii bani
Donatii obiecte
 
 
Pana acum s-au inscris
620

de donatori din toata tara.

Inscrie-te si tu!

 

Adauga un anunt urgent

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: