Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentUtile Traditii si obiceiuri de Boboteaza
 

Traditii si obiceiuri de Boboteaza

 

Boboteaza este una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinatatii. Aceasta se sarbatoreste in fiecare an pe 6 ianuarie si este cunoscuta si sub numele de "Aratarea Domnului" sau "Epifania". Practic, Boboteaza si ziua Sfantului Ioan, care se sarbatoreste pe 7 ianuarie, marcheaza sfarsitul sarbatorii dedicate Nasterii lui Iisus Hristos.

Boboteaza este sarbatoarea care aminteste de intamplarile ce au avut loc la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in lumea publica. Aceasta zi este tratata cu mare evlavie atat de ortodocsi, cat si de catolici. De asemenea, aceasta zi este marcata de numeroase traditii si obiceiuri populare. Iata cateva dintre cele mai importante:

1. Sfintirea apelor si aruncarea crucii

busuioc boboteazaDe Boboteaza, preotii sfintesc toate apele si la biserici se imparte Agheasma mare, care se bea timp de opt zile, intre 6 si 14 ianuarie. In restul anului, credinciosii trebuie sa ceara acordul preotului pentru a o folosi.

Tot in aceasta zi, cand se sfintesc apele, preotul arunca o cruce in apa, iar mai multi barbati se intrec sa o aduca la mal. Se spune ca barbatul care va reusi sa scoata crucea din apa va avea noroc tot anul.

2. Fetele isi viseaza ursitul daca isi pun busuioc sub perna

In noaptea de Boboteaza, fetele nemaritate isi pot visa viitorul sot daca isi agata de inelar un fir rosu de matase si o ramura de busuioc, dar si daca pun aceasta planta sub perna.
De asemenea, se spune ca fetele care cad pe gheata chiar in ziua de Boboteaza se vor marita in acest an.

3. Sare, fan sau otava sub fetele de masa

Un alt obicei tinut de romani cu ocazia Bobotezei este acela de pregatirea a unei mese imbelsugate, precum cea din Ajunul Craciunului, pe care pun o fata de masa sub care asaza fan sau otava. De asemenea, in fiecare colt al mesei, se pune cate un bulgare de sare. Pe masa se asaza 12 feluri de mancare, insa nimeni nu se poate atinge de aceste bucate, pana in momentul in care soseste preotul cu Iordanul sau Chiralesa.

Se spune ca oamenii care striga "Chiralesa" capata putere, gonesc toate relele, iar anul nou va fi curat pana la Sfantul Andrei, care se sarbatoreste pe 30 noiembrie.

Dupa ce se sfinteste masa, o parte din mancare este data animalelor pentru ca acestea sa fie fertile si protejate de boli.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare

Traditii si obiceiuri de Paste

Traditii in postul Craciunului

Traditii de Sfantul Andrei

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: