Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentUtile Traditii de Craciun din intreaga tara
 

Traditii de Craciun din intreaga tara

 

Craciunul este una dintre cele mai mari sarbatori crestine, care aduce insa cu ea si unele dintre cele mai surprinzatoare obiceiuri pagane. In tara noastra, fiecare regiune are propriile ritualuri si traditii pe care le pastreaza cu sfintenie de Craciun. Asadar, daca te pregatesti sa petreci aceasta sarbatoare departe de casa, iata cateva dintre ritualurile cele mai populare din regiunile Romaniei.

1. OlteniaTraditii de Craciun

In Oltenia, una dintre cele mai surprinzatoare traditii de Craciun este adunatul gunoiului. Acest ritual are loc chiar in ziua de Craciun, iar membrii intregii familii ies in curte pentru a strange gunoaiele din curte, deoarece se spune astfel gospodaria se va umple de pui. In cadrul acestui ritual, femeile se asaza pe vine, precum closca pe oua.

Un alt obicei vechi si foarte popular in Oltenia sunt Pitaraii, care sunt niste barbati costumati in haine populare. Acestia colinda tot satul, organizati in cete, in Ajun, purtand cu ei steaguri cu clopotei, basmale multicolore, ciucuri si coronite de flori, pe care le agata de prajini de cativa metri inaltime. Se spune ca acest ritual este un sacrificiu adus divinitatii drept multumire pentru bogatia roadelor si a pomilor.

2. Transilvania

Una dintre traditiile tinute cu sfintenie in toate zonele din Transilvania este colindatul. In Ajun, toti oamenii, in special copiii, pleaca prin sat la colindat, iar satenii ii rasplatesc cu nuci, fructe sau biscuiti. Un al ritual care se pastreaza in multe sate din Transilvania este jocul caprei, care mai este cunoscut si sub numele de turca.

3. Moldova

In Ajunul Craciunului, toate femeile din Moldova pregatesc un colac, sub forma cifrei opt, numit Craciunei. Acestea agata colacul pe un perete si il inconjoara de icoane, apoi il dau jos cand are loc echinoctiul de primavara, pe 23 martie, cand incepe perioada aratului. Atunci, barbatul casei rupe colacul in trei bucati si arunca o parte pe brazda, una pe animalul din curte si pe cea de-a treia o mananca.

Tot in Ajun, gospodinele din Moldova pregatesc si 12 feluri de mancare, pe care le asaza pe masa chiar in ziua de Craciun, pentru a aminti de Cina cea de Taina.

4. Bucovina

In Bucovina, in preajma Craciunului oamenii restituie toate lucrurile pe care le-au imprumutat, deoarece, potrivit traditiei populare, nu este bine sa ai in casa obiectele altora pe parcursul sarbatorilor.

De asemenea, toate femeile isi ascund in Ajun fusele sau pun o piatra in cuptor, pentru a indeparta serpii din preajma casei.

5. Dobrogea

In Dobrogea, unul dintre cele mai populare ritualuri este mersul cu Mos Ajunul, cand copii din sate, feciorii si barbatii pleaca la colindat. De asemenea, se practica colindatul cu masti, precum Ursul, Brezaia si Capra.

sursa foto: ionpaun.wordpress.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Traditii in postul Craciunului

Obiceiuri de Craciun in lume

Donatiile – un nou obicei de Craciun?

Ajunul Craciunului - obiceiuri si traditii specifice poporului roman

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: