Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Societatea civila si rolul ei in viata publica
 

Societatea civila si rolul ei in viata publica

 

Societate civilaPrin societate civila ne referim la acea arena in care grupuri auto-organizate, miscari si indivizi relativ autonomi fata de stat incerca sa articuleze valori, sa creeze asociatii si sa-si promoveze interesele.”(Larry Diamond)

Societatea civila este notiunea care descrie forme asociative de tip apolitic ce nu sunt parti ale unei institutii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri. Organizatiile neguvenamentale, sindicatele sau uniunile patronale sunt actori ai societatii civile, care intervin pe langa factorii de decizie, sau pe langa institutiile statului de drept pentru a le influenta, in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetateni pe care ii reprezinta.

Societatea civila nu trebuie asociata doar cu mediul politic sau cu ONG-urile. Societatea civila este reprezentata si de institutiile culturale, asociatiile profesionale, cluburile civice, organizatiile filantropice, organizatiile religioase, media sau miscarile ecologiste. Misiunea si activitatea tuturor aceste organizatii trebuie sa conduca la dezvoltarea comunitatii, implicand si cetateanii, prin diferite modalitati de participare la viata publica.

Rolul societatii civile

Societatea civila are menirea de a remodela cultura politica si spiritul civic, fiind agentul care initiaza si implementeaza schimbari la nivel social, cu implicarea directa a cetatenilor.

Societatea civila are puterea de a influenta deciziile politice, economice sau de interes public, avand rolul de a monitoriza activitatea institutiilor statului si de a lua atitudine fata de politici care vin in contradictie cu interesele cetatenesti sau in caz de abuzuri de putere. Prin urmare, rolul principal este acela de a asigura o corecta supraveghere a modului in care factorii politici sau economici respecta interesele majoritatii.

Cu capacitatea de a genera alternative politice, obiectivul principal al acestor organizatii il reprezinta mentinerea unei presiuni constante asupra factorilor de decizie si ameliorarea calitatii vietii.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Voluntariatul – beneficii pentru tine

Strangerea de fonduri pentru fundatii umanitare

Responsabilitatea sociala la nivelul corporatiilor

Despre voluntariat: Adapost, dulce adapost!

Bunastarea sociala azi

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: