Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Schizofenia – istoric definitie si factori declansatori
 

Schizofenia – istoric, definitie si factori declansatori

 

Schizofrenia (din limba greaca: schizein = a despica, a scinda, phren = minte, suflet) este cea mai enigmatica si dramatica boala cu care se confrunta psihiatria. Cercetarile care au stat la baza progreselor din ziua de azi au contribuit in mare masura doar la cunoasterea, intelegerea si abordarea terapeutica a bolii.

Incadrare istorica

Descrisa i.e.n in cartile medicale hipocratice, alaturi de termenii de manie si melancolie, termenul de schizofrenie apartine secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea. Schizofrenia este descrisa de Morel (1860) si Kraepeli (1896) prin analizarea a doua cazuri de dementa manifestate sub denumiri izolate unele de altele: (Kahlbaum: catatonie – o dementa particulara puberala, insotita de tulburari de motricitate; Hecker: hebefrenieforma clinica a schizofreniei la pubertate, care se manifesta prin comportament pueril, cu tendinte spre acte antisociale; Westphal: paranoie acuta – boala psihica ce se manifesta prin lipsa de logica in gandire, prin idei fixe, prin susceptibilitate, prin orgoliu exagerat, prin mania persecutiei).

Definitie

Atat Kraepelin, cat si Bleuler au considerat schizofrenia ca fiind boala organic cerebrala, dar nu au putut aduce dovezi in acest sens. Din acest motiv, mult timp schizofrenia a fost considerata o psihoza (obsesie) functionala. Interpreti ai psihanalizei definesc schizofrenia drept o nevroza narcisiaca, un refuz al realitatii, o retragere incomunicabila.

Pe scurt, tulburarile de tip schizofren sunt definite de prezenta unor distorsiuni fundamentale si specifice ale gandirii, perceptiei si ale afectelor care sunt neadecvate momentului conjunctural (bizarerii), prin halucinatiile, deliruri, turburari formale de gandire, tulburari afective, tulburari de comportament.

Cine sunt persoanele afectate de schizofrenie?

Boala varstei tinere (15 – 30 de ani), schizofrenia afecteaza ambele sexe, insa debutul este mai precoce la barbati decat la femei. La barbati s-a constatat prezenta formelor mai grave de schizofrenie. Formele de schizofrenie nu numai ca afecteaza calitatea vietii pacientilor, dar tratarea ei este suficient de costisitoare pentru pacienti, familiile lor, si pentru societate deopotriva. Frecventa psihozelor schizofrenice este 0,5 - 1 %, cu o rata a incidentei anuale de cca. 0,05 %.

Probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca de schizofrenie in cursul vietii este in medie de cca. 1 %. In familiile bolnavilor de schizofrenie exista o probabilitate mai mare de imbolnavire decat la restul populatiei. In cazul gemenilor univitelini, rata concordantei este de 50 %. Studiile genetice au pus in evidenta pe cromosomul 22 o gena (WKL1), care pare sa fie in legatura cu aparitia unei schizofrenii catatone (vezi mai sus).

Ce declanseaza aparitia schizofreniei?

Persoanele afectate pot prezenta o predispozitie genetica, dar aceasta vulnerabilitate nu este exprimata fara interventia altor factori. Studiile actuale arata ca factorii care influenteaza aparitia bolii sunt mai mult de natura biologica, si nu psihologica:

  • Incarcatura genetica

  • Personalitatea schizoid sau schizotipala (personalitate care se caracterizeaza printr-un comportament bizar, inclinata spre izolare, spre viata interioara)

  • Absenta familiei

  • Data nasterii: cercetarile arata ca persoanele schizofrenice se nasc mai mult iarna si primavara, fenomenul datorandu-se cresterii frecventei infectiilor virale, dieta saraca in proteine, imunitatea scazuta, complicatii la nastere - suferinta intrauterina a fatului sau a copilului nou nascut, care ar provoca o disfunctie minimala a creierului (Minimal Brain Dysfunction).

  • Statutul socio – economic scazut

Concluzie

Putem conchide ca factorii psiho-sociali influenteaza mai degraba evolutia bolii si nu aparitia ei. In acelasi sens este interpretat rolul conflictelor, al suprasolicitarilor psihice sau al starilor de tensiune emotionala (High-expressed-emotions). Teoria psihanalitica presupune ca regresiunea la o treapta inferioara de dezvoltare ar constitui un mecanism dinamic important in aparitia psihozelor schizofrenice.

Sursa foto: 1.bp.blogspot.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Simptomele Sclerozei Multiple

Sfaturi de ingrijire pentru cei varstnici

Reintegrare sociala: educatia pentru copii cu dizabilitati

Procedeul de scriere pentru orbi si oranduit pentru ei, de Louis Braille

Legea unui copil cu autism: semne si simptome

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: