Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Procedeul de scriere pentru orbi si oranduit pentru ei de Louis Braille
 

Procedeul de scriere pentru orbi si oranduit pentru ei, de Louis Braille

 

"Si daca suntem destul de fericiti de a fi facut ceva care poate folosi tovarasiilor nostri de suferinta, vrem totusi sa subliniem inca o data ca suntem recunoscatori domnului Barbier, primul care a inventat procedeul scrierii cu puncte pentru orbi”, cuvinte adresare de Louis Braille capitanul de artilerie, Nicolas-Marie-Charles Barbier de la Serre.

Louis Braille s-a nascut la 4 ianuarie 1809 la Coupvray, fiind al patrulea copil al familiei Simon René Braille si al lui Monique Baron. La numai 3 ani, in urma unui accident nefericit isi pierde vederea. Elev model, Louis Braille face parte ulterior din prima promotie de profesori, cu toate ca el preda mai multe discipline: gramatica, istoria, geografia, aritmetica, algebra, geometria, pianul, violoncelul. Era un spirit metodic, pasionat de cercetari, lectiile sale fiind model de precizie si concizie.

Anul 1829 este anul aparitie primei variante a noii metode de scriere punctiforma, elaborata de Louis Braille si intitulata „Procedeu pentru scrierea cuvintelor, a muzicii, si a muzicii bisericesti plain chant cu ajutorul punctelor pentru uzul orbilor si oranduit pentru ei”. Braille a inceput prin formarea a trei semne in partea stanga a dreptunghiului si a repetat operatia in partea dreapta, obtinandu-se sase puncte care vor fi numerotate de la unu la sase.

Braille a procedat, asa cum afirma P. Henri, ca un "prim psiholog al edificarii structurilor tactile”, inlaturand orice semn care s-ar fi putut confunda cu altul si pastrand pentru seria fundamentala combinatiile care formau imagini distincte. A doua editie a procedeului, apare in 1837, cu imbunatatirile necesare. In aceasta a doua editie a lucrarii este fixat alfabetul, cifrele, semnele ortografice si un sistem stenografic (denumit abreviatie), creandu-se posibilitatea de a se transcrie orice lucrare beletristica sau stiintifica. Totodata, se pune la punct o notatie muzicala care formează esentialul muzicografiei internationale Braille.

Louis Braille publica in 1839 o brosura intitulata "Procedee noi pentru a reprezenta cu puncte, literele intocmai, hartile geografice, figurile geometrice, notele muzicale pentru uzul orbilor de Luis Braille, repetitor la Institutul Regal al Tinerilor Orbi”. In aceasta lucrare, el simplifica mult sistemul si in acest scop a construit un aparat care imprima semne palpabile, aparat perfectionat de prietenul sau Foucault, si care a fost denumit de acesta "plansa cu piston”, iar ulterior Leviste l-a botezat "rafigraf”. In acelasi context al relationarii nevazatorilor cu persoanele cu vedere, ei au fost invatati sa traseze caractere cu creionul in dreptunghiurile rigletei Braille, care sa poata fi citite direct de cei cu vedere, aceasta scriere fiind cunoscuta, in trecut, cu numele de "stylografie”, iar actual, "scriere plana”.

Pe teritoriul tarii noastre, sistemul de scriere Braille a fost adoptat de reputatul pedagog, militant pentru o viata mai buna a nevazatorilor, Ion Vasile Tassu (1878-1951), intemeietorul invatamantului pentru nevazatori din vechiul regat.

In Anglia, adoptarea sistemului Braille s-a facut destul de dificil, deoarece in 1878, aici existau cel putin patru sisteme cu caractere obisnuite in relief si doua sisteme stenografice. Si in Statele Unite, generalizarea sistemului Braille a necesitat mult timp si multe dispute, fiindcă si aici existau mai multe sisteme care opuneau rezistenta la introducerea alfabetului Braille. Treptat, alfabetul este adaptat si adoptat de principalele limbi de pe glob, chiar si de limba japoneza si cea chineza.

Sursa foto: http://louisbrailleschool.or

Articol realizat de:

Mirona D Mirona D
88 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: