Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roFundatii Articole fundatii asociatii ONG. Asociatie Fundatie sau Federatie?
 

ONG. Asociatie, Fundatie sau Federatie?

 

ONGCe sunt ONG-urile?

O.N.G.-urile sunt organizatii din sfera societatii civile, care isi propun gasirea unor solutii pentru problemele societatii, dezvoltarea notiunii de solidaritate colectiva si determinarea asumarii de responsabilitati de catre cetateni si implicarea lor in viata societatii. Ceea ce le deosebeste de celelalte structuri asociative este caracterul non-profit al acestora, axat pe beneficiul public si nu pe cel privat.

O.N.G.-urile cunosc variate forme organizationale de la mici initiative locale, spre grupuri mai active, precum asociatiile sau fundatiile. Toate aceste forme organizationale au unele directii comune, caracteristica principala a acestora fiind faptul ca ele sunt independente fata de stat.

Principiile organizatiilor neguvernamentale

Organizatiile neguvernamentale trebuie sa indeplineasca si anumite criterii, printre care: sa functioneze ca entitate structurata; sa fie de natura privata - sunt institutional separate de autoritatile publice; sa respecte criteriul nondistributiei profitului - pot genera venituri, respectiv obtine profit din activitatile lor, dar acestea nu pot fi distribuite membrilor sau organelor de conducere, ci sunt folosite doar pentru atingerea obiectivelor declarate; sa se auto-guverneze; sa fie voluntare - se bazeaza, in general, pe activitati voluntare in actiunile pe care le desfasoara (fapt care nu exclude posibilitatea angajarii de personal) sau in procesul de conducere; sa fie de interes public - servesc unor scopuri de interes public sau contribuie la binele public.

Vreau sa infiintez un ONG. Ce trebuie sa stiu?

Pentru infiintarea unui ONG sunt necesare cel putin 3 persoane fizice sau/si juridice, in cazul asociatiilor, sau cel putin una, in cazul fundatiilor. Pentru a infiinta o asociatie e nevoie de un patrimoniu initial mic ( un salariu minim brut pe economie), pe cand pentru o fundatie e nevoie de un patrimoniu initial mult mai mare (de cel putin 100 x salariul minim brut pe economie), cu exceptia cazului fundatiilor al caror scop exclusiv este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii. In acest situatie, patrimoniul initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.

Asociatii caritabile vs. fundatii

Asociatiile se deosebesc de fundatii si din punct de vedere al obiectivelor urmarite. Asociatiile se pot constitui in vederea realizarii unor activitati de interes general sau comunitar, dar si al unor activitati desfasurate in interes personal, nepatrimonial, al membrilor lor. Fundatiile nu se pot constitui niciodata in interesul, fie el si nepatrimonial al fondatorilor lor. Scopul unei fundatii trebuie sa fie altruist, bine determinat, licit si sa fie de interes general sau comunitar.

Federatia este alcatuita din cel putin doua asociatii sau fundatii. Asociatiile sau fundatiile care constituie o federatie isi pastreaza insa propria personalitate juridica, inclusiv propriul patrimoniu.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Strangerea de fonduri pentru fundatii umanitare

Responsabilitatea sociala la nivelul corporatiilor

Doneaza pentru fundatii sociale

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o fundatie  
Doneaza acum
Fundatii din Romania
Despre fundatii si asociatii
Declaratia 2%
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: