Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentUtile Istoria bradului de Craciun
 

Istoria bradului de Craciun

 

Impodobirea bradului de Craciun este unul dintre cele mai asteptate ritualuri de Craciun si un simbol al acestei sarbatori, de care ne bucuram copilareste in fiecare an. Suntem atat de fascinati de alegerea bradului potrivit, de podoabele cu care sa-l decoram si de bucuria de a-l imbraca in haine de sarbatoare alaturi de familie, incat uitam sa ne aducem aminte ca bradul de Craciun are o istorie aparte. Iata cum a luat nastere acest cult al Craciunului!

"Cate bordeie, atatea obiceie", spune o vorba Istoria bradului de Craciunveche si inteleapta din popor. Ritualul impodobirii bradului de Craciun a luat nastere inca din vremuri stravechi, insa fiecare popor in parte a venit cu propria varianta a modului in care s-a impamantenit traditia peste ani.

Impodobirea bradului de Craciun - un ritual cu multe legende

Potrivit multor surse, obiceiul bradului de Craciun a inceput de la vechii egipteni, care isi ornau frunzele de palmier pentru a marca solstitiul de iarna. Obiceiul a suferit modificari dupa ce a fost preluat de romani. Au inlocuit palmierii cu brazi, intrucat credeau foarte mult in ideea ca plantele cu crengi si ramuri vesnic verzi sunt magice ori au o putere aparte.

Impodobirea bradului de Craciun este un ritual care pare sa fi atras cu adevarat atentia si sa fi luat amploare in secolul al XV-ului, in Letonia. Membrii unei fratii populare din acea zona duceau mereu un pom in piata sfatului din Talinul de azi si dansau si cantau in jurul lui, apoi ii dadeau foc. Scopul decorarii brazilor cu podoabe si luminite a fost acela de a simboliza ideea de sarbatoare si festin.

Alte surse si documente istorice atesta ca ritualul impodobirii bradului a inceput pe la mijlocul mileniului trecut. Se pare ca a fost preluat de la triburile germanice, care considerau ca bradul simbolizeaza Sfanta Treime, datorita formei triunghiulare.

O alta legenda crestina leaga traditia impodobirii pomului de Craciun de Sfanta Sarbatoare a Nasterii Domnului, asa cum o asociem si astazi. Se pare in noaptea Nasterii Domnului, intreaga natura - flora, fauna, creaturile vii etc. - au mers la Bethleem cu daruri. Singurul care ramasese in urma si nu avea niciun dar era un bradut mic si pricajit, de care unui inger i s-a facut mila. Ingerul l-a impodobit cu stele din cer. La vederea acestui bradut, Pruncul Iisus a zambit si l-a binecuvantat. Din acel moment, a luat nastere ritualul de a impodobi brazi in preajma Craciunului, cu scopul de a aduce bucuria pe chipurile copiilor.

sursa foto: tapety.na-pc.cz

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Traditii in postul Craciunului

Singur de Sarbatoarea Craciunului? Cum sa faci fata momentelor singure de Craciun

Obiceiuri de Craciun in lume

Bradul de Craciun

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: