Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentUtile Invatamantul vocational
 

Invatamantul vocational

 

invatamant vocationalCe este invatamantul vocational?

Invatamantul vocational este, conform ISCED (International Standard Classification of Education), acel tip de educatie ce are ca scop dobandirea de aptitudini practice si know how-ul necesare pentru angajarea ulterioara in campul muncii, pentru a practica o anumita meserie sau profesie.

Tipuri de invatamant vocational

Exista mai multe tipuri de invatamant vocational, in functie de aria educationala la care fac referire si anume:

Educational – pregatirea profesorilor si a educatorilor pentru gradinita, invatamantul elementar, licee, facultati, scoli destinate copiilor cu probleme fizice sau psihice, programe speciale de training.

Stiinte umane si artistice – teologie, limbi straine, studiul civilizatiilor, interpretare si traduceri, lingvistica, literatura comparata, istorie, arheologie, etica, filozofie; pictura, sculptura, design, arte audio-vizuale – fotografie, cinematografie, productie muzicala si de film.

Stiinte sociale, afaceri si drept – economie, stiinte politice, sociologie, antropologie, psihologie, geografie, jurnalism, tehnici de documentare si arhivare, marketing, vanzari, relatii publice, financiar, bancar, asigurari, contabilitate, administratie publica, drept.

Stiintific – biologie, botanica, zoologie, entomologie, astronomie, chimie, matematica, statistica, programare, procesarea datelor, sosteme de operare.

Inginerie si constructii – desen tehnic, mecanica, electricitate, electronica, telecomunicatii, arhitectura, cartografie.

Agricultura – agricultura, agronomie, horticultura, medicina veterinara.

Sanatate - medicina, servicii medicale (servicii medicale publice, farmacie, igiena, farmacologie, nutritie), stomatologie, servicii sociale.

Servicii – servicii personale (sistemul hotelier, catering), servicii transport, protectia mediului inconjurator, servicii de securitate.

Invatamantul vocational – diferente fata de invatamantul traditional

invatamantUna dintre princialele caracteristici care diferentiaza invatamantul vocational de cel traditional este faptul ca, daca in cazul celui traditional, clasic, sistemul de invatamant este centrat pe profesor / educator / invatator, in cadrul invatamantului vocational, lucrurile stau exact invers, acesta fiind centrat pe elev.

Elevul are posibilitatra de a-si alege materiile de studiu care se potrivesc cu aptitudinile, inclinatiile si talentele pe care le poseda, se poate transfera intre diferite institutii de studiu, poate urma atat cursuri full time cat si cursuri part time; procesul de evaluare se face diferentiat, pe fiecare materie in parte, si nu general, cuprinzand toate materiile de studiu.

Profesorul nu mai are doar rolul de a transfera o informatie, ci devine chiar un modelator pentru elev. Difera si metodele de predare cat si manualele, acestea devenind mult mai interactive, pentru a atrage din ce in e mai mult atentia cursantilor.

Invatamantul vocational in Romania

Intr-un studiu realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Invatamantului Vocational, se arata ca, in Romania, calificarile obtinute nu au acelasi grad de specializare ca cele obtinute in alte tari din Europa, bazandu-se mai mult pe criterii generale si nu pe abilitatile specifice fiecarui individ in parte.

Cu toate acestea, un procent de 65% dintre elevii romani urmeaza cursuri de invatamant vocational – o medie mai mare decat cea europeana, de 52%.

Articol realizat de:

9 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Rolul studiilor sociale in educatia tinerilor

Reintegrare sociala: educatia pentru copii cu dizabilitati

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: