Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Hipoacuzia
 

Hipoacuzia

 

Prin definitie, orice persoana care nu aude la fel de bine ca o persoana tanara normoacuzica sufera de o hipoacuzie. Surditatea copilului, in speta, este o afectiune destul de grava si constituie o preocupare aparte a medicinii deoarece, spre deosebire de adult, pierderea de auz suferita la o varsta frageda influenteaza profund si grav formarea intelectuala si psihologica a copilului. Scaderea auzului, denumita si surditate sau hipoacuzie, nu este de fapt o boala ci un simptom ce poate avea cauze multiple.

Multe hipoacuzii pot fi rezolvate pe cale chirurgicala, in timp ce altele nu pot fi ameliorate decat pe cale protetica (cu ajutorul unei proteze). Sunt si unele cazuri destul de rare in care nu este posibil niciun remediu.

Cauze si simptome

Cauza care sta la baza hipoacuziei se poate afla la diferite niveluri ale sistemului auditiv. Hipoacuzia de perceptie este cauzata fie de o leziune a cohleei (organul auzului situat in urechea interna), fie de o atingere a fibrelor nervoase din nervul auditiv sau pe caile auditive centrale (care pornesc din urechea interna si merg pana la encefal). O atingere a cohleei poate avea diferite cauze: subiectul poate suferi de o prezbiacuzie (hipoacuzie prin imbatranire), de o fractura de stanca (partea interna a osului temporal) sau de boala lui Meniere care provoaca suieraturi si ameteli.

Zgomotele emise cu o intensitate de mai mult de 90 decibeli (traumatisme sonore) si luarea de medicamente toxice (antibiotice ca: aminozida, aspirina, diuretice) pot de asemenea sa lezeze cohleea. Atunci cand sunt afectate fibrele nervoase din nervul auditiv sau caile auditive centrale trebuie cautat, in principal, un neurinom acustic (tumora benigna a nervului auditiv), o infectie (meningita cerebrospinala) sau un accident vascular (tromboza arteriala sau spasm).

Tratament

Daca hipoacuzia de perceptie este cauzata de un neurinom trebuie facuta ablatia chirurgicala a acestuia chiar daca acesta este situat langa trunchiul cerebral. Pentru o fractura de stanca, tratamentul poate fi chirurgical in caz de paralizie faciala sau de comunicatie intre meninge si ureche. In esenta, tratamentul in cazul unor medicamente toxice trebuie sa fie bazat pe prevenirea unor astfel de accidente, prin intrebuintarea rationala si controlata a acestor medicamente. O proteza auditiva amplificatoare este pusa in cazul cand hipoacuzia de perceptie devine jenanta (pierdere auditiva mai mare de 30 decibeli). Boala lui Meniere, o infectie sau un accident vascular sunt tratate cu medicamente. Atunci cand hipoacuzia este provocata de un spasm vascular acut al arterei auditive interne, boala survine brusc si necesita un tratament de urgenta sub perfuzie.

Sursa foto: implantauditiv.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Simptomele Sclerozei Multiple

Mamele copiiilor autisti sufera mai mult?

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: