Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roFundatii Articole fundatii asociatii Fundatia S.O.S. Copiii Gorjului
 

Fundatia S.O.S. Copiii Gorjului

 

Fundatia SOS Copiii GorjuluiFundatia SOS Copiii Gorjului functioneaza din anul 1998, continuand campaniile Asociatiei SOS Handicap-Gorj infiintata in 1991.

Fundatia a desfasurat de-a lungul anilor activitati in domeniul protectiei copilului atat in judetul Gorj, cat si in Regiunea Sud – Vest Oltenia.

Principala activitate desfasurata in prezent este cea legata de Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilitati. In cadrul acestui centru, copiii provenind in majoritatea lor din familii naturale, beneficiaza de programe terapeutice in functie de diagnostic: kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, consiliere psihologica.

Alte servicii sociale autorizate ale Fundatiei sunt Centrul de asistenta si sprijin pentru incluziunea sociala a tinerilor peste 18 ani proveniti din sistemul de stat privind protectia copilului si Centrul Comunitar Independent de Sanatate Mintala pentru Copii.

Fundatia SOS Copiii Gorjului are o experienta de peste 10 ani in implementarea de proiecte finantate din fonduri interne si externe sau parteneriate cu companii private, cum ar fi:

Fundatia SOS Copiii Gorjului1. Proiectul “IANUS – pentru ca privirile sa se intalneasca” cu scopul de a promova integrarea sociala, familiala si scolara a copiilor cu handicap proveniti din familii naturale din Targu-Jiu si prevenirea institutionalizarii acestora, prin acordarea unor servicii de stimulare educationala si ergoterapeutica simultan cu crearea premiselor unui mediu social cu mentalitati si atitudini favorabile integrarii acestor copii.

Astfel, un numar de 60 de copii cu handicap au fost sustinuti sa frecventeze Centrul de Recuperare al fundatiei, 100 de parinti ai copiilor cu handicap au fost consiliati, s-a desfasurat o campanie de educare, informare si constientizare a problemelor copiilor cu handicap in scoli.

Costul proiectului a fost de peste 42.000 de euro iar finantatori au fost Ministerul Finantelor si Oficiul Phare de Contractare si Plati.

2. Proiectul “Centru Comunitar Independent de Sanatate Mintala pentru Copii” a avut ca scop reducerea numarului de copii din Targu Jiu aflati in situatii de risc de a dezvolta tulburari mintale nefiind diagnosticati si tratati.

S-au organizat ateliere de instruire pentru 100 de educatoare din Targu Jiu, intalniri de informare a parintilor ai caror copii frecventeaza cele 23 de gradinite din Targu Jiu; s-a evaluat starea initiala a copiilor in vederea identificarii celor cu simptome specifice tulburarilor mintale.

Proiectul a fost organizat in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica Gorj si Inspectoratul Scolar Gorj si a avut un cost de 65.148 finantat prin program Phare.

Fundatia SOS Copiii Gorjului3. Proiectul “Pot si eu!” cu obiectivul general de a promova oportunitati egale pentru incluziune sociala prin realizarea de activitati din domeniul abilitatilor de viata pentru copii cu dizabilitati.

Poate cel mai important proiect este cel pentru care Fundatia cauta sponsori si parteneri in acest moment: “Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilitati”.

Acest centru cu statutul de centru de zi, functioneaza inca din anul 1996 in Targu Jiu. Centrul se afla intr-o cladire proprietate a organizatiei, cu o suprafata de 298 mp, perfect adaptata si accesorizata pentru serviciile pe care le ofera si particularitatile copiilor cu dizabilitati.

Serviciul este frecventat de copii cu dizabilitati din judetul Gorj si din judetele limitrofe (Hunedoara, Mehedinti, Valcea) si este acreditat ca serviciu social de catre Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale.

Problemele cu care se confrunta copiii cu dizabilitati sunt multiple, ele fiind legate in principal de dificultatea de a se integra in familie, scoala si societate, atat datorita dizabiltiatilor, cat si datorita atitudinii, deseori discriminatorie, din partea societatii si chiar a familiei naturale. Este cunoscut faptul ca atat dizabilitatea fizica, cat si dizabilitatea psihica au consecinte foarte grave asupra dezvoltarii copilului si modului in care acesta se adapteaza si se integreaza la mediu.

Accesul copiilor la educatie este extrem de limitat de posibilitatile de deplasare, de nivelul de dezvoltare intelectuala sau chiar si de vointa si disponibilitatea parintilor.

In lipsa unei educatii adecvate, a unei interventii recuperatorii de specialitate, copiii cu dizabilitati isi micsoreaza foarte mult sansele viitoare de integrare in societate.

Lipsa unor cunostinte minime de recuperare sau interventie, insuficienta constientizare a dizabilitatii copilului din partea familiei, a determinat in multe cazuri inrautatirea situatiei acestuia si accentuarea marginalizarii.

Nevoie de recuperare a copiilor cu dizabilitati prin programe specializate este mare, recuperarea fiind de cele mai multe ori cheia integrarii sociale pentru acest grup dezavantajat.

Datorita acestui centru, sperantele de recuperare ale multor copii diagnosticati cu tulburari motorii sau mintale au crescut, ei putand frecventa astfel un serviciu de recuperare si reabilitare in apropierea domiciliului lor, deplasandu-se mai rar la centre medicale mari, care sunt situate la distante considerabile. La toate acestea se adauga si reducerea costurilor sociale prin recuperarea si reinsertia acestor copii in invatamantul de masa.

Programele de recuperare propuse in cadrul centrului sunt individualizate si au ca obiectiv principal obtinerea unui grad cat mai ridicat de autonomie personala si sociala a copiilor cu dizabilitatii motorii, psihice sau mixte. Centrul asigura pe timpul zilei urmatoarele activitati:

  • pentru copiii cu dizabilitati:

o       activitati educative si de ergoterapie

o       activitati de recuperare psihomotrica

o       activitate de logopedie

o       consiliere psihologica

  • pentru parintii / reprezentantii legali ai copiilor:

o       consiliere psihologica

o       sprijin si orientare

sursa foto: copiiigorjului.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.robusu tascu
coemntarii
Buna ziua si vreau sa va despre situoatia noastra si daca puteti sa ne ajutati , sunt tata atrei copii dintre care doua fete au probleme cu auzul au diagnosticul hipoacuzie bilaterala si noi nu avem bani necesari operatie sau ore de logoped . ca stau cu chirie si nu ne ajunge bani . va multumim nr tel 0765822896
Adaugat de: la data de 22-January-2013, 17:15
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Samusocial din Romania

Salvati Copiii Romania

Fundatia Nadia Comaneci

Fundatia Inocenti

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Adauga o fundatie  
Doneaza acum
Fundatii din Romania
Despre fundatii si asociatii
Declaratia 2%
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: