Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Filantropia
 

Filantropia

 

Filantropia este un termen de origine greaca, aparut in secolul al XVIII-lea, care poate fi definit drept actiunea de binefacere intreprinsa in folosul oamenilor saraci. Motivatiile care se afla in spatele actiunilor filantropice sunt multiple, la fel si impactul pe care acestea il au asupra comunitatii.

Filantropia: evolutia conceptului

Filantropia este un concept vechi, complex, care a jucat diverse roluri in istoria umanitatii, adesea diferite de acela pe care il are astazi. Daca, in trecut, filantropia era orientata catre activitati artistice si sport, ulterior, crestinismul i-a oferit interpretarea de "act caritabil" realizat in favoarea persoanelor nevoiase.

Filantropia si motivatia sa

Motivele care stau la baza actelor filantropice sunt diverse. Daca filantropii se pot dovedi generosi din motive religioase, la fel de bine pot manifesta altruism fata de oamenii saraci si pentru a fi scutiti de taxe - anumite acte de filantropie beneficiaza de deduceri de taxe.

Astfel, printre motivatiile actelor de filantropie se numara credinta, intrucat persoanele religioase sunt incurajate sa ofere sprijin oamenilor nevoiasi. De altfel, se considera ca persoanele credincioase realizeaza mai multe acte de filantropie decat cele non-credincioase.

Apoi, un alt motiv ar putea fi altruismul, o motivatie care ramane controversata. Altruismul este prezent doar in cazul actelor realizate de persoane care nu cer si nu asteapta nimic in schimb, nici macar recunostinta din partea beneficiarului.

Nu trebuie ignorata nici responsabilitatea sociala, un alt motiv care se afla in spatele actelor filantropice. Cu alte cuvinte, filantropii pot vedea in ajutorarea persoanelor nevoiase o modalitate de a "rascumpara" o datorie morala fata de societate si beneficiile de care s-au bucurat din partea acesteia.

Filantropi romani

De-a lungul istoriei, o serie de personalitati romane s-au facut cunoscute si datorita actelor filantropice realizate. Printre marii filantropi romani se numara Vasile Adamachi, creatorul "Fondului Adamachi" al Academiei Romane, si Jacques M. Elias, care si-a lasat averea, prin testament, Academiei Romane. In prezent, oameni de afaceri precum Aurel Muntean, Aurel Serban, Gheorghe Dolofan si Bogdan Pitigoi realizeaza acte de filantropie, fara a urmari mediatizarea acestora.

Foto: jeffhaltrecht.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Tot ce trebuie sa stii despre contractul de donatie

Donatii creative: noi si ingenioase!

Donatie, sponsorizare sau mecenat

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: