Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Crowdfundingul - momente cheie in evolutia tehnicii de multifinantare
 

Crowdfundingul - momente cheie in evolutia tehnicii de multifinantare

 

Crowdfundingul reprezinta o sursa importanta de finantare pentru proiecte creative, folosita de-a lungul timpului in special pentru sustinerea industriilor creative sau a proiectelor media, extrem de afectate de recesiune. In prezent, crowdfundingul este o sursa de finantare pentru orice persoana cu idei creative pe care vrea sa le dezvolte si sa le transforme in businessuri profitabile, cu sprijinul comunitatii, dar si pentru initiative de responsabilitate sociala.

Crowdfundingul se bazeaza pe strangerea de Crowdfundingfonduri din resurse online pentru finantarea un proiect creativ. Tehnica este desprinsa din crowdsourcing, o metoda de a dezvolta un produs folosind sprijinul comunitatii.

Serviciul de crowdfunding Kickstarter a atins un prag istoric

La sfarsitul lunii octombrie, Kickstarter a anuntat ca a atins o performanta remarcabila in evolutia companiei, finantand nu mai putin de 50.000 de proiecte, cu angajamente ale peste 5 milioane de sustinatori individuali. De la fondarea companiei, in 2009, si pana astazi, Kickstarter a ajutat si finantat proiecte in valoare de aproape 1 miliard de dolari, obtinuti cu sprijinul colectivitatii, prin donatii.

Istoria crowdfundingului - cele mai importante momente

Ideea de crowdfunding este destul de veche si, chiar daca la inceputurile ei nu a purtat acest nume, tehnica de dezvoltare a unor proiecte folosind sprijinul comunitatii a prins radacini inca din anii 1700.

1700 - Fondul de Credite Irlandez, infiindat de autorul Jonathan Swift ("Calatoriile lui Gulliver"), acorda imprumuturi familiilor cu venituri reduse din zonele rurale irlandeze.

1976 - Inventatorul microfinantarii, dr. Mohammad Yunus, implicat intr-o multime de acte caritabile, lanseaza un program in Bangladesh prin care ofera oportunitati de finantare locuitorilor cu venituri reduse; la 5 ani de la initiativa, programul a adunat 30.000 de membri.

1983 - Dr. Mohammad Yunus transforma programul de finantare din Bangladesh in institutie bancara; ia astfel nastere Banca Grameen, care astazi are peste 8 milioane de clienti, iar 97% din imprumuturi merg catre afaceri administrate de femei.

2005 - Proiectul non-profit KIVA ofera posibilitatea acordarii microcreditelor catre antreprenori din zone sarace ale lumii; rata totala de returnare depaseste 98%, ceea ce este o reusita remarcabila.

2006 - Michael Sullivan, fondatorul FundaBlog, foloseste prima oara si patenteaza termenul de crowdfunding. In acelasi an, dr. Yunus si Banca Grameen castiga Premiul Nobel Pentru Pace.

sursa foto: alleywatch.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Strangerea de fonduri pentru fundatii umanitare

Strangerea de fonduri pentru copii

Organizeaza un eveniment pentru strangerea de fonduri in scop caritabil

5 sfaturi pentru un proiect de crowdsourcing reusit

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: