Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentUtile Colindele de Craciun
 

Colindele de Craciun

 

Craciunul reprezinta cea mai importanta sarbatoare din calendarul bisericesc crestin. Zilele de 25, 26 si 27 decembrie inseamna pace, timp mai mult petrecut alaturi de cei dragi si, nu in ultimul rand, foarte multe colinde, care vestesc Nasterea Mantuitorului.

Colinde in Ajunul Craciunului

Unul dintre cele mai vechi colinde romanesti este cel al preotului cu icoana. Conform traditiei, in dimineata Ajunului Craciunului, preotul satului pornea cu icoana nasterii Domnului pentru a da aceasta veste in casele tuturor gospodarilor, care-l primeau in casa si-l omeneau cu mancare de post.

Ajunul Craciunului mai este marcat si de cetele de copii care merg din casa in casa cu colindul "Buna dimineata la Mos Ajun". Ei sunt rasplatiti cu dulciuri, covrigi, fructe si, in unele cazuri, si cu bani.

In Ajunul Craciunului, in majoritatea regiunilor romanesti, copiii formeaza grupuri si incep sa colinde pe la casele oamenilor cu alte cantece. Pe aceasta lista intalnim colinde de Craciun precum "Florile dalbe", "Leru-i ler", "Ziurel de ziua" etc.

In unele regiuni, inca se mai poarta cantarea religioasa cunoscuta de sub numele de Vicleimul sau Irozii, care dezvaluie etapele Nasterii Domnului. De fapt, aceasta cantare este un fel de teatru popular, copiii costumandu-se in mai multe personaje: Irod, magii, pruncul Iisus, ciobanul, soldatii in straie romane.

Colinde intre Craciun si Boboteaza

Intre Craciun si Boboteaza, copiii obisnuiesc sa umble cu steaua, un obicei vechi pe care-l intalnim la majoritatea popoarelor crestine. Steaua la care face referire colindul este astrul ceresc care a vestit nasterea lui Iisus Hristos si i-a calauzit pe cei trei magi. De obicei, pe lista colindelor pe care copiii le canta cu acest prilej se gasesc "Steaua sus rasare", "In orasul Vitleem", "Trei crai de la rasarit".

Colindele de Craciun au fost incluse si in repetoriul unor artisti romani mai mult sau mai putin consacrati. Putem aminti aici colindele pe care Stefan Hrusca le-a lansat in ultimele doua decenii ("Deschide usa, crestine", "Linu-i lin", "O, ce veste minunata"). Un alt artist care a reusit sa ajunga la sufletul romanilor este Fuego, cu al sau "Impodobeste, mama, bradul".

Exemple de cantece inchinate Craciunului intalnim si in muzica de peste hotare. Nu avem cum sa ignoram piese clasice precum "White Christmas", "We Wish You a Merry Christmas", "Feliz Navidad", care au fost interpretate de-a lungul timpului de artisti precum Bing Crosby, Jose Feliciano, Frank Sinatra.

Sursa foto: dan-blog.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.roColind
coemntarii
Un colind care imi place foarte mult : Se naste iar Iisus Il puteti asculta aici : http://www.youtube.com/watch?v=DucBVgqxgXU Versuri : Se naste iar Iisus, Pentru a cata oara? El sta la usa tot plangand, Infrigurat si tremurand, Si-ti bate la inima, bland, Dar tu Il tii afara. Se naste iar Iisus, De-atatia ani, intruna. Doar la Craciun iti amintesti, Serbezi pasiv si acelasi esti, Si-n obiceiuri stramosesti, Te scalzi intotdeauna.
Adaugat de: wingstofly la data de 14-December-2012, 18:22
linie gri
 
Colind continuare
coemntarii
Se naste iar Iisus, Se naste din Fecioara, Deschide-ti ieslea inimii, Si canta-I azi cu ingerii, Azi inca Il mai poti primi, Poate-i ultima oara. Trezeste-te acum, Prietene si frate! Nu te-nsela serband hazliu, Iisus e-n Cer, Iisus e Viu, Primeste-L pana nu-i tarziu, Sa poti scapa de moarte! Domnul Hristos sa ne ajute sa ne pocaim de pacatele noastre si sa Il primim in inimile noastre ca Mantuitor si Domn, astfel incat El sa ne schimbe si sa locuiasca acolo zi de zi, nu doar de Sarbatori. Sarbatori fericite va doresc tuturor!
Adaugat de: wingstofly la data de 14-December-2012, 18:24
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
O idee pentru cadourile de Craciun: donatii catre persoane batrane

Cum sa organizezi o petrecere in familie de Craciun

Cum sa economisesti bani pentru cadourile de Craciun

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: