Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Clauza de neconcurenta pentru salariati
 

Clauza de neconcurenta pentru salariati

 

Clauza de neconcurenta este folosita tot mai des in contextul economic actual, avand in vedere ca schimbarea locului de munca de catre salariati este tot mai frecventa, iar angajatorii devin tot mai preocupati sa incheie clauze de neconcurenta cu salariatii lor.

Clauza de neconcurenta - ce presupune?

clauza de neconcurentaPrin clauza de neconcurenta, salariatului i se poate interzice ca, dupa incetarea contractului de munca cu angajatorul actual, sa desfasoare pentru alti angajatori o activitate concurenta celei anterioare, pe o anumita durata de timp prestabilita, care nu poate fi insa mai mare de 2 (doi) ani.

Trebuie stiut, insa, ca o clauza de neconcurenta aduce beneficii nu numai pentru angajatori, ci si pentru salariati, intrucat acestia primesc o indemnizatie lunara din partea angajatorilor pe toata perioada in care s-au obligat sa nu presteze o activitate concurenta. Clauza de neconcurenta poate fi cuprinsa in insusi contractul de munca al salariatului ori intr-un document separat. Pentru a fi valabila si a-si produce efectele tintite, clauza de neconcurenta trebuie, insa, sa fie redactata corect si complet, adica sa cuprinda toate elementele obligatorii prevazute de lege.

Elementele obligatorii ale unei clauze de neconcurenta

In mod obligatoriu, o clauza de neconcurenta trebuie:

1. Sa vizeze o perioada determinata de timp, care insa nu trebuie sa depaseasca 2 (doi) ani de la incetarea contractului de munca.

Atentie: Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita si nu isi produce efectele pentru perioada in care contractul de munca este in derulare, ci numai pentru perioada de dupa incetarea acestuia. Pe parcursul contractului de munca salariatul are o obligatie legala de fidelitate in temeiul careia nu-si poate concura angajatorul. Totodata, trebuie avut in vedere ca nici angajatorul si nici salariatul nu se pot prevala de clauza de neconcurenta daca incetarea contractului de munca dintre acestia s-a produs ca urmare a restructurarii activitatii angajatorului, prin desfiintarea postului salariatului pentru motive carenu tin de persoana acestuia.

2. Sa defineasca activitatile concurente interzise salariatului.

Activitatile interzise trebuie sa fie activitati concurente celor pe care salariatul le presta la fostul sau angajator. Atentie: Salariatul care este tinut de o clauza de neconcurenta nu poate fi obligat sa nu munceasca deloc pentru un concurent al angajatorului, ci poate doar fi obligat sa nu presteze activitati concurente celor pe care le desfasura la fostul angajator. De aceea, daca un salariat isi schimba complet domeniul de activitate, faptul ca merge sa lucreze la un competitor al fostului angajator nu prezinta nicio relevanta din perspectiva clauzei de neconcurenta. Sfat practic: Exemplu: Un contabil la o companie farmaceutica paraseste compania la care lucreaza mutandu-se la o alta societate farmaceutica concurenta, insa pe o pozitie de jurist; activitatea juridica prestata in noua companie nu vine in concurenta cu activitatea prestata anterior in calitate de contabil, asa ca, nu poate fi tinut de clauza de neconcurenta (chiar daca noul angajator este un concurent al fostului angajator).

3. Sa defineasca concurentii pentru care sa nu munceasca salariatul.

Concurenti pot fi: (a) salariatul insusi (atunci cand acesta ar presta o activitate in interes propriu) sau (b) alti terti concurenti. Atentie: Ideal este ca toti concurentii sa fie nominalizati, insa in cazul imposibilitatii indicarii denumirii lor exacte, tertii pot fi definiti si prin stabilirea unor referinte suficient de clare si definitorii (spre ex., „societatile comerciale din domeniul de activitate «X» cu o cifra de afaceri peste un anumit nivel”).

4. Sa defineasca aria geografica unde i se interzice salariatului sa presteze activitatile concurente.

Aria geografica impusa prin clauza de neconcurenta poate fi o localitate, un judet, o tara etc. Atentie: In functie de specificul business-ului la care se refera clauza de neconcurenta, aria geografica in care salariatul poate fi obligat sa nu presteze activitate poate fi mai larga sau mai restransa. Este preferabil ca aria geografica sa fie stabilita in mod rezonabil, respectiv acolo unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul; daca, spre exemplu, un angajator are dezvoltat un business local, ar fi exgerat si inutil ca acesta sa impuna o clauza de neconcurenta pentru intregul teritoriu al tarii.

5. Sa fie platita.

Indemnizatia pentru clauza de neconcurenta trebuie sa fie de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului de munca sau, in cazul in care durata contractului de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale brute cuvenite acestuia pe toata durata contractului.


Cabinet de avocat Coltuc www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

Articol realizat de:

Marius Vicentiu Coltuc Marius Vicentiu Coltuc
3 articole postate
Publica din: 2013-11-22
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia de somaj

Indemnizatia de crestere a copilului in 2013

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: