Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Ce este dizabilitatea
 

Ce este dizabilitatea

 

Dizabilitatea este definita ca o stare fizica, psihica sau mentala care limiteaza activitatea, sub diverse forme, unei persoane. Termenul "dizabilitate" este menit sa il inlocuiasca pe cel de "handicap", in pofida faptului ca legislatia romana continua sa il includa pe cel din urma.

Dizabilitate versus handicap

Termenul "dizabilitate" este preferat celui de "handicap" printre altele deoarece relatia dintre cei doi nu este de sinonimie, ci de cauza-efect. Cu alte cuvinte, o persoana care prezinta o dizabilitate de orice tip se confrunta cu un handicap in momentul in care intervine perceptia sociala asupra situatiei sale.

Handicapul se refera, asadar, la lipsa mijloacelor oferite unei persoane cu dizabilitati de a functiona in societate intocmai ca un om obisnuit, de a merge la scoala (beneficiind de o rampa de acces, daca se deplaseaza intr-un fotoliu rulant), de a se plimba pe strada (avand semafoare cu semanalizari sonore, daca prezinta probleme de vedere) etc.

Modele de dizabilitate

Dizabilitatea este perceputa si abordata prin prisma a doua modele: medical si social.

Modelul medical defineste persoanele cu dizabilitati din perspectiva bolii sau a conditiei lor medicale. In acest model, dizabilitatea este perceputa ca problema a individului, acesta din urma fiind dependent de ceilalti si avand nevoie de tratament adecvat problemei sale. Modelul medical determina excluderea sistematica a persoanelor cu dizabilitati din societate.

Modelul social este promovat de Uniunea Europeana si pune accentul pe mediul social neadaptat nevoilor persoanelor cu deficiente, de unde rezulta si dificultatile cu care acestea se confrunta. Astfel, modelul social nu mai percepe dizabilitatea ca o problema individuala, ci ca un fapt social, generat de politica, practica, atitudini si mediul inconjurator.

Dizabilitatea in legislatia din Romania

Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nr.448/2006 a fost reactualizata in anul 2011. Conform acestei legi, persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.

Sursa foto: orgs.usd.edu

Vino in comunitatea donatorilor imparte.roSACRIFICIUL SUPREM
coemntarii
SI EU SUNT PERSOANA CU DIZABILITATI SI DIN CAUZA SARACIEI CA VENITUL MEU ESTE FOARTE MIC AM VRUT SA VAND UN RINICHI CA SA NU CERSESC LA USA NIMANUI SI SA RIDIC SI EU INCA O CAMERA LA COPIII MEI CACI DORM TOTI 4 COPIII AI MEI INTR-OCAMERA DE7-8 METRI PATRATI.AM O PENSIE DE HANDICAP DE 234 RON.STATUL NU SE GANDESTE DELOC LA NOI.LA TELEFON 0761823885 VA VOI SPUNE POVESTEA MEA CUM SI PRIN CATE AM TRECUT DIN CAUZA CA AM VRUT SA-MI VAND UN RINICHI PENTRU COPIII MEI.
Adaugat de: la data de 15-May-2012, 15:01
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Strategia UE pentru imbunatatirea accesului persoanelor cu handicap

Reintegrare sociala: educatia pentru copii cu dizabilitati

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: