Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Cardul European de Sanatate
 

Cardul European de Sanatate

 

Cardul european de sanatate este un tip de asigurare sociala prin intermediul careia membrii Uniunii Europene, alaturi de cetatenii din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, au acces gratuit, respectiv costuri reduse, la serviciile medicale din alte state. Efectele cardului european de sanatate sunt valabile pe durata unei vizite temporare in afara granitelor, daca se acutizeaza o stare patologica pre-existenta sau pacientul are o boala acuta.

Disponibil tuturor cetatenilor UE, deci inclusiv romanilor, cardul European de Sanatate a fost introdus progresiv in uz din data de 1 iunie 2004, iar procesul s-a finalizat la data de 31 decembrie 2005.

Cum obtii Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate?

In Romania, cardul european de sanatate este emis si se distribuie doar de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in vreme ce in celelalte state cardul este emis de catre casele de asigurari nationale.

Pentru a obtine un Card European de Sanatate, trebuie sa iei legatura cu autoritatea legala in domeniul sanatatii (casa de asigurari de sanatate la care esti luat in evidenta). Ai la dispozitie mai multe mijloace prin care poti aplica pentru obtinerea acestui document - email, scrisoare, fax, telefon, online.

Casa de asigurari de sanatate iti verifica calitatea de asigurat, aproba cererea, iar Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate suporta costurile tiparirii.

In tara noastra, reglementarile existente arata ca este nevoie doar de cateva zile lucratoare pentru a intra in posesia cardului, in vreme ce in alte state acest proces poate dura chiar si patru saptamani.

Cat costa si care este termenul de valabilitate pentru un Card European de Asigurari Sociale de Sanatate?

In Romania, cardul este gratuit si este valabil pe o perioada de sase luni, in vreme ce in state precum Suedia sau Austria, cardurile au valabilitate permanenta.

Totusi, pentru a putea primi un Card European de Asigurari Sociale de Sanatate, solicitantul trebuie sa fi fost asigurat continuu pe o perioada minima de 5 ani.

Ce se intampla cand uiti cardul acasa in timpul unei calatorii in afara granitelor?

In momentul in care te afli in afara granitelor si constati ca ai nevoie de card, desi nu il porti asupra ta, poti solicita autoritatilor din tara sa trimita prin fax un certificat inlocuitor provizoriu. Daca este necesar, vei primi in continuare tratamentul in mod preferential, pentru a putea continua in tihna vacanta.

Sursa foto: cronicadeiasi.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Ziua Mondiala a Sanatatii - 7 aprilie

Coplata in sanatate

Asigurarea de sanatate

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: