Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentUtile Campania de vaccinare impotriva gripei de sezon - ce trebuie sa stim?
 

Campania de vaccinare impotriva gripei de sezon - ce trebuie sa stim?

 

Cu ocazia inceperii campaniei de vaccinare impotriva gripei de sezon de anul acesta profitam de oportunitate si trecem in revista cateva intrebari si raspunsuri despre ce este de fapt gripa sezoniera si cum poate fi ea tratata.

Mai intai, sa vedem cum se va desfasura campania de vaccinare de anul acesta. Campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon va incepe saptamana viitoare, 1 noiembrie 2010 si se va desfasura pana la sfarsitul lunii februarie, 2011.

Pentru anul acesta, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1.300.000 de doze de vaccin gripal trivalent (care contine tulpinile recomandate de OMS - H1N1, H3N2 si B).

Cele 1.300.000 de doze de vaccin gripal au costat 14.400.000 de lei, si au fost comandate la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Cantacuzino si achitate din fonduri bugetare ale Ministerului Sanatatii pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire.

In acest sens vor fi vaccinate persoanele peste 65 de ani, cele cu afectiuni cronice (astmatici, pulmonari, cardiaci, diabetici), respiratorii si cardiovasculare, copii si batrani institutionalizati, personal medico-sanitar, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Vaccinuri antigripale mai repede decat ne asteptam! Campania Ministerului Sanatatii se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in unitatile sanitare cu paturi. Incepand de Marti, 26 octombrie, directiile de sanatate publica pot ridica dozele de vaccin care le-au fost repartizate de la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Cantacuzino pentru a le distribui cabinetelor medicilor de familie si unitatilor sanitare.

La recomandarea medicilor. Medicii recomanda vaccinarea antigripala si pentru persoanele care nu intra in categoria persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire pentru ca este considerat singurul mod eficient de prevenire a imbolnavirilor.

Totodata, medicii spun ca pastrarea regulilor de igiena personala este vitala! Spalatul pe maini cu apa si sapun reprezinta un mod eficient de prevenire a gripei de sezon. Mainile trebuie spalate cu sapun de mai multe ori pe zi, pentru ca o persoana poate avea activitati multiple si de aceea, mainile se murdaresc cel mai mult. Unghiile trebuie de asemenea curatite si intretinute permanent.

Termenul "igiena". Cu toate ca in general termenul "igiena" este inteles ca simpla "spalare" sau, ceva mai complex, "prevenirea imbolnavirii prin spalare", igiena reprezinta de fapt o serie intreaga de conditii si practici care au ca scop mentinerea unei vieti sanatoase.

"Igiena" are multe aspecte care incep cu igiena personala (deprinderi de viata sanatoasa, curatenia corpului si a hainelor, alimentatie sanatoasa, un regim echilibrat de odihna si miscare), apoi igiena gospodariei (pregatirea in conditii igienice a alimentelor, curatenia, iluminarea si aerisirea casei), concluzionand cu igiena muncii (masuri care au ca scop eliminarea riscurilor aparitiei bolilor profesionale si a accidentelor), sanatate publica (supravegherea alimentarii cu apa si alimente, prevenirea raspandirii bolilor infectioase, eliminarea gunoaielor menajere si a apelor reziduale, controlul poluarii aerului si a apei) si igiena mentala (recunoasterea factorilor psihologici si emotionali care contribuie la o viata sanatoasa).

Pentru copiii curiosi si parintii intotdeauna pregatiti sa le raspunda celor mici: Intrebari si raspunsuri despre gripa de sezon:

Ce este gripa?

Gripa este o boala infectioasa foarte contagioasa, provocata de un virus.

Gripa se poate transmite cu usurinta?

Da. Gripa este o boala extrem de contagioasa, care se transmite de la un om bolnav la un om sanatos prin tuse, stranut, vorbit sau prin utilizarea in comun a unor obiecte purtatoare a microbilor si bacteriilor.

Se poate trata gripa?

Da. Exista medicamente care actioneaza impotriva virusului gripal, ajutand la vindecarea bolii, prevenirea complicatiilor si deceselor.

Se poate preveni gripa?

Da, prin vaccinare antigripala, iar in cazul contraindicatiei vaccinarii se pot folosi medicamente antivirale, cu conditia de fi administrate in primele 2 zile de la aparitia bolii si pe toata perioada riscului de contaminare.

Cat de eficace sunt vaccinurile antigripale?

Vaccinurile antigripale sunt eficace daca contin virusul care determina epidemia. Aproximativ 90-95% dintre persoanele vaccinate vor fi protejate de infectia gripala, in sensul ca nu vor mai face deloc sau vor face forme usoare de boala, iar 5-10% vor ramane vulnerabili.

Poate contracta gripa orice persoana?

Da. Gripa este o boala care poate fi contractata la orice varsta de catre orice persoana. Nou-nascutii si sugarii cu varste pana la 6 luni pot face gripa daca mama lor nu a fost vaccinata.

Se poate trata gripa cu mijloace naturale?

Nu. Gripa nu se poate trata prin mijloace naturale, dar unele simptome ale ei pot beneficia de tratament cu ceaiuri medicinale, frectii, bai calde la picioare sau sare calda pe piet.

Cat de mult ne poate costa gripa?

Gripa produce pierderi materiale prin absenta de la locul de munca, cheltuieli datorate consumului de medicamente, internari in spital si pierderea continuitatii unei activitati scolare, universitare sau sportive.

Cand trebuie sa ne vaccinam antigripal?

Gripa obisnuita (anuala, sezoniera) este o boala a sezonului rece (cele mai multe imbolnaviri apar intr-o anumita perioada a acestui sezon). Gripa pandemica poate evolua oricand pe tot parcursul anului, iar vaccinarea trebuie facuta in momentul in care vaccinul este disponibil.

Cum ne putem pazi de gripa?

In perioadele epidemice, atunci cand nivelul de contagiozitate este maxim, este bine sa ne ferim de contactul cu persoanele bolnave, sa evitam aglomeratiile (spectacole, concerte, manifestari sportive, de regula spatii publice) si sa nu utilizam in comun obiectele personale ale unui bolnav de gripa. Medicii recomanda ca masura de preventie evitarea contactului strans cu persoanele care ar putea fi bolnave si limitarea timpului petrecut in zonele aglomerate. De asemenea, in această perioada alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamine si minerale.

Daca ne imbolnavim de gripa, mai este necesara o vaccinare antigripala?

Da. In sezonul rece circuland mai multe virusuri gripale, o persoana nevaccinata care face o „gripa” poate contracta si o a doua „gripa”. Pentru a o preveni pe a doua este recomandata vaccinarea numai dupa ce persoana s-a vindecat de prima forma de gripa.

Cum se manifesta gripa?

Gripa fara complicatii se manifesta prin aparitia febrei sau temperatura normala plus unul din semnele: frisoane, tuse, secretie nazala apoasa, dureri de cap, dureri articulare si/ sau musculare.

Cat dureaza o gripa?

Forma usoara de gripa poate dura 2-3 zile, forma medie 4–5 zile, forma complicata 7–10 zile, iar cea severa (cu complicatii) 11-15 zile.

Ce ar trebui sa faca un bolnav de gripa pentru a nu transmite boala?

Pentru a nu transmite boala, un bolnav de gripa:

  • trebuie sa evite contactul cu persoanele sanatoase din jur, mai ales cu cele care prezinta un risc crescut de imbolnavire (varstnici, bolnavi cronici);

  • trebuie sa nu participe la manifestari sportive sau culturale, evitand deplasarile in locuri aglomerate;

  • trebuie sa foloseasca servetele igienice sau batiste, eventual sa poarte masca pentru a limita transmiterea virusului cand tuseste sau stranuta.

Esti deja in garda, nu trebuie sa te ingrijorezi. Sanatate multa de pe acum!

Sursa foto: lh3.ggpht.com, wilson.iblog.co.za

Articol realizat de:

Mirona D Mirona D
88 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Subventii pentru caldura si in 2010

Sfaturi de ingrijire pentru cei varstnici

Servicii de ingrijire

O nutritie sanatoasa: cat de greu poate sa fie?

Imprumuturi negarantate pentru pensionari

Batranii si contractele de intretinere

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: