Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roCum sa donezi inteligentDictionar de termeni Alfabetul Braille
 

Alfabetul Braille

 

Alfabetul Braille reprezinta sistemul de scriere folosit de persoanele cu deficiente de vedere, denumirea sa provenind de la numele inventatorului Louis Braille. Literele de la A la Z au semne corespondente sub forma de puncte iesite in relief, care pot fi descifrate prin intermediului simtului tactil.

Sistemul ingenios Braille a luat nastere in anul 1825 si are la baza o matrice de 6 puncte, aranjate pe doua coloane de cate 3 puncte. Prin numeroase combinatii ingenioase ale matricei, persoanele nevazatoare pot sa scrie si sa citeasca aproape la fel de usor ca oamenii fara deficiente de vedere.

Scrierea si citirea cu alfabetul Braille

Scrierea si citirea cu alfabetul Braille se poate realiza cu ajutorul numeroaselor aranjamentele ale celor 63 de combinatii de puncte ale matricei fundamentale. Aceste asocieri complexe alcatuiesc litere, numere, cuvinte obisnuite si de legatura (si, un, o) ori semne de punctuatie sau specifice diverselor sisteme matematice, logice, muzicale etc.

Din prisma scrierii, alfabetul Braille poate fi scris de mana, de la dreapta la stanga, doar cu un punctator pe hartie. Exista si instrumente clasice de redactare, precum tablita cu punctator, masini de scris asemanatoare cu cele de dactilografiat si imprimante Braille, care functioneaza similar cu cele clasice.

Cat despre citire, procesul este posibil prin atingerea foii punctate pe verso, acolo unde punctele ies in relief si pot fi descifrate de la stanga la dreapta. In alfabetul Braille, o litera are maximum 6 puncte, astfel incat aceasta sa poata fi cuprinsa integral cu buricele degetului, iar lectura sa se desfasoare mai usor. O pagina redactata in alfabetul Braille reprezinta un sfert dintr-o pagina A4 scrisa la un rand si se poate citi intr-un minut.

Despre Louis Braille

In data de 4 ianuarie 2009, s-au implinit 200 de ani de la nasterea marelui Louis Braille, cel care a inventat alfabetul folosit si astazi de persoanele cu vaz slab sau alte deficiente de vedere. Nascut intr-un sat mic de langa Paris, Braille isi pierde vederea la numai 3 ani, in urma unui accident in atelierul de pielarie al tatalui sau.

La 10 ani, tanarul Braille intra la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori din Paris, unde incearca procedeul "scrierii nocturne" elaborat de Berbier. Pornind de la principiile amintite, Louis inventeaza un sistem mult mai usor de folosit, care devine din anul 1825 alfabetul Braille, completat ulterior cu elemente de gramatica, note muzicale etc.

Citeste si:

Cursuri de citit presa si socializare pe Messenger pentru nevazatori

Sursa foto: tvp.info

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Procedeul de scriere pentru orbi si oranduit pentru ei, de Louis Braille

Cum sa interactionezi cu o persoana nevazatoare

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: