Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Reintegrare sociala Persoane cu dizabilitati care au lasat o amprenta puternica asupra omenirii
 

Persoane cu dizabilitati care au lasat o amprenta puternica asupra omenirii

 

Poate stiati sau nu, dar exista un numar impresionant de personalitati celebre care, in ciuda dizabilitatii cu care s-au confruntat, au adus un aport deosebit in domeniile de interes, iar realizarile lor detin un loc consacrat in istoria lumii. Iata doar cativa dintre acestia.

Vincent van GOGH (30.03.1853 - 29.07.1890)Vincent van Gogh celebrul pictor de origine olandeza suferea de tulburari mintale, afectiune ce l-a determinat sa-si puna capat zilelor la doar 37 de ani, nu inainte de a trece prin faimosul episod in care si-a taiat urechea. Catalogat drept artistul "nebun", Vincent van Gogh si-a castigat faima postum, lucrarile sale avand o influenta esentiala asupra sec. al XIX-lea, prin impactul emotional si jovialitatea culorilor. Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de arta, in jur de 900 de picturi si 1.100 de desene si schite. Astazi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje si picturi cu floarea-soarelui, se numara printre cele mai cunoscute si cele mai scumpe din lume, Vincent van Gogh fiind considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istorie.

Ray CHARLES (23.09.1930 – 10.06.2004) – celebrul muzician american, pionier al stilului rhythm and blues, a orbit la varsta de 7 ani. Talentul muzical si l-a dezvoltat la Scoala pentru orbi si surzi din Florida, in aceasta perioada avand si o colaborare cu un post de radio din localitate. Parintii si i-a pierdut in adolescenta, dar visul sau artistic a ramas la fel de viu. De-a lungul anilor 1960, Ray Charles a ajutat sa se integreze rasial muzica country si pop. Totodata, Ray Charles a devenit unul dintre Ray Charlesprimii muzicieni afroamericani caruia i-a fost acordat control artistic de catre o companie de inregistrari mare. Catalogat de Frank Sinatra drept "singurul geniu adevarat din industria muzicala",  Ray Charles isi justifica talentul exceptional prin cele 12 premii Grammy. Printre melodiile sale definitorii se enumera Hit The Road Jack.

Elizabeth TAYLOR  (27.02.1932 – 23.03.2011) – faimoasa actrita americana a trebuit sa accepte astmul ca facand parte din viata ei tumultoasa, alaturi de 7 soti, dar si de o cariera de exceptie. Elizabeth Taylor a devenit cunoscuta la 12 ani, iar astazi este considerata "ultimul star al Hollywood-ului de altadata". A fost distinsa cu Premiul Oscar de doua ori si a primit de la American Film Institute - Premiul pentru intreaga cariera. Frumoasa actrita cu ochi violeti a jucat in jumatate de veac de cariera, in peste 80 de filme, devenind un simbol al perfectiunii cinematografice. Ea a interpretat diverse roluri, de la regina Nilului, la sotia unui profesor de istorie ratat, dand viata tuturor personajelor sale. Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat se enumara: Who's Afraid of Virginia Woolf, A Place in the Sun, GiantCleopatra etc.

Feodor DostoievskiFeodor DOSTOIEVSKI (11.11.1821 – 9.02.1881) – faimosul scriitor si eseist rus a suferit de epilepsie, iar prima criza a aparut cand avea doar 9 ani. Experienta bolii este transpusa in scrierile sale, prin crearea personajelor Miskin din Idiotul si Smerdyakov din Fratii Karamazov. Implicarea in viata politica a rezultat condamnarea la 4 ani de inchisoare, timp in care a continuat sa scrie si sa citeasca. In aceasta perioada a crescut incidenta crizelor de epilepsie, fapt ce-i justifica caracterul nervos si instabil al geniului sau, dar si vesnica lui cautare de senzatii "tari": calatorii, jocuri de noroc etc. Cartile sale si-au lasat amprenta asupra fictiunii din sec. al XX-lea, fiind dovada unui talent extraordinar pentru patrunderea psihologiei umane si analiza politicii sociale si spirituale a societatii din Rusia epocii sale.

sursa foto: wikimedia.org

Articol realizat de:

ahsrcrrs ahsrcrrs
6 articole postate
Publica din: 2013-01-10
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Reintegrare sociala: educatia pentru copii cu dizabilitati

Persoane cu dizabilitati din Romania care s-au integrat cu succes pe piata muncii

Cum sa interactionezi cu o persoana nevazatoare

Ce este dizabilitatea

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: