Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Reintegrare sociala Interviu cu Daniela Martinescu presedintele Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism
 

Interviu cu Daniela Martinescu, presedintele Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism

 

Realizam un interviu cu Daniela Martinescu, presedintele Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) si consultant ABA, despre ce inseamna sa lucrezi cu copiii cu autism.

1. Ati creat Asociatia pentru Intervenia Terapeutica in Autism. Cum v-ati hotarat sa infiintati aceasta asociatie si sa schimbati modul de viata al copiilor cu autism?

Asociatia AITA s-a nascut in decembrie 2008, din dorinta de a ne strange la un loc mai multi specialisti care ofera servicii pentru copiii cu autism si au acelasi scop comun. La un loc, asadar, suntem acum logopezi, terapeuti ABA, psihologi, psihopedagogi pentru a oferi copiilor in acelasi loc tot suportul de care este nevoie.

2. Centrul AITA ofera programe de terapie intensiva pentru copiii cu autism, coordonate de specialisti cu experinta. Care este relatia dintre acesti specialisti si copii?

Cum le schimbam viata copiilor? Prin multa munca, intelegere, studiu si afectiune. Oricine poate invata sa lucreze ABA, este o meserie ca orica alta, dar nu oricine poate lucra cu copiii cu autism. Pentru ca ei sunt in primul rand copii, si sunt imprevizibili, neastamparati, incapatanati, manipulatori si uneori provocatori. Ca sa poti sa ii ajuti si sa fii eficient, este nevoie sa cunosti bine tehnicile de modificare comportamentala (ABA), sa ai rabdare, sa fii creativ si cu siguranta consecvent.

3. Cum decurge o zi in cadrul AITA?

Copiii la AITA vin in doua schimburi, dimineata intre 9 si 13 si dupa-amiaza intre 14 si 18, lucrand fiecare conform unui program personalizat, adaptat nevoilor copiilor.

Programul copiilor cuprinde obiective legate de stimularea si dezvoltarea limbajului, a jocului si socializarii, autonomiei personale si independentei, stimulare cognitiva adica modificare comportamentala pe toate palierele de dezvoltare.

Practic, copiii invata sa se joace, sa vorbeasca, sa foloseasca toaleta, sa se spele pe maini si pe dinti, sa picteze, sa stea la masuta impreuna cu alti copii si sa realizeze activitati impreuna, sau sa danseze impreuna.

Copiii cu autism sunt copii destepti, care se descurca excelent cu obiectele, tehnica, cifrele, literele, dificultatile cele mai mare manifestandu-se la nivelul comunicarii si al relationarii cu alte persoane. In acest sens, obiectivul nostru principal este sa avem copii din ce in ce mai putin autisti, si nu genii cu autism. Ii invatam sa fie independenti si fericiti, facand eforturi in sensul dezvoltarii socializarii si nu al citirii si socotitului incepand cu varsta de 3 ani.

4. Unul dintre obiectivele Asociatiei este realizarea unei reviste de specialitate. In ce stadiu se afla acest proiect?

Acesta este un obiectiv foarte important pentru noi, dar pe care l-am lasat pe hold din cauza unei lipse acute de bani, si mai ales a dezvoltarii comunicarii online. AITA, prin toti specialistii ei, comunica pe Internet, publica articole si raspunde la intrebari.

5. Care este cea mai mare provocare de care ati avut parte in cadrul AITA?

Cea mai mare provocare este Centrul AITA, in care vin in fiecare zi copiii, pentru care noi asiguram o parte din costuri. Familiile copiilor platesc lunar o parte din costuri, iar pentru cealalta parte exista o lupta continua de a face rost de bani sau produse necesare.

6. In sectorul nonprofit, strangerea de fonduri este vitala. Ce succes au campaniile de strangere de fonduri pentru copii cu autism?

Noi avem periodic campanii de strangere de fonduri. Cele mai de succes campanii sunt cele de strangere a formularelor 2%, sau 20% din impozitul pe profit al firmelor. 

Avem campanii in care ii implicam direct pe oamenii din companii, cum este Atelierul Spiridusilor, in care vin si creeaza cu noi si pentru noi, apoi ne ajuta sa vindem lucrurile create. Cu diverse ocazii, avem campanii in care strangem jucarii sau rechizite, si aici ii invitam pe oameni sa ne viziteze si sa-i cunoasca pe copii.

AITA a depus proiecte la diferite companii care ofera granturi pentru ONG-uri, si datorita unor mari campanii de votare, cu ajutorul voluntarilor, am castigat unele finantari foarte importante pentru noi. Incercam permanent sa ne facem cat mai transparenti si in acelasi timp vizibili, astfel incat oamenii sa aiba incredere in noi si sa ne ajute.

7. Cine poate beneficia de serviciile Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism?

Beneficiarii AITA sunt copiii cu autism si alte tulburari de dezvoltare,  cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani si familiile acestora.

8. Puteti sa spuneti ca ati avut de invatat lucruri noi de la copiii cu autism?

Lucruri noi de la copii invatam in fiecare zi. Copiii cu autism ne invata cum sa fim perseverenti, cum se desavarsesc lucrurile, ne invata sa pretuim fiecare gest frumos, si mai ales cum sa ne bucuram cu tot sufletul pentru un lucru absolut banal.

9.  Spuneti-ne in cateva randuri o poveste sau o intamplare haioasa care caracterizeaza Asociatia AITA si copiii ei.

Cu copiii de la AITA este greu si la venire (pentru ca nu le plac locurile noi), si la plecare (pentru ca le place foarte mult la noi). La AITA facem terapie pe baza de "bravo", iar acest cuvant este principalul nostru medicament. Copiii invata ca ceea ce au de facut:

- Nu este greu,
- Nu este mult,
- Urmeaza totdeauna ceva spectaculos.

Daniela Martinescu
Consultant ABA
Presedinte AITA

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Rolul insotitorului unui copil cu autism la gradinita

Disfunctii de integrare senzoriala la copilul cu autism

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: