Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Reintegrare sociala Discriminarea - notiuni de baza
 

Discriminarea - notiuni de baza

 

Ce este discriminarea?

Discriminarea reprezinta un comportament de excludere sau de reducere a accesului unor indivizi la anumite resurse.

Legea nr. 324/2006 defineste discriminarea ca fiind: "orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice." 

Tipuri de discriminare

Cea mai intalnita este distinctia intre discriminarea directa si cea indirecta (Michaela Banton, 1998). Discriminarea directa apare atunci cand tratamentul diferentiat este generat in mod intentionat, in timp ce discriminarea indirecta apare atunci cand acest tratament are la baza o decizie inechitabila luata anterior.

Sa luam, de exemplu, situatia la locul de munca, discriminarea directa este prezenta atunci cand doua persoane avand pregatire egala si o slujba similara sunt platite in mod diferentiat datorita faptului ca una dintre acestea apartine unui anumit grup etnic. Discriminarea indirecta apare atunci cand cele doua persoane sunt platite in mod diferit deoarece au fost angajate in pozitii diferite desi aveau aceeasi pregatire.

Grupuri supuse discriminarii

Grupurile supuse cel mai adesea discriminarii si asupra carora s-au centrat cele mai multe studii sunt: minoritatile etnice, rasiale, religioase, grupurile de imigranti. O preocupare aparte a existat pentru discriminarea practicata la adresa femeilor. In ultima perioada un interes special este acordat studiilor referitoare la discriminarea minoritatilor sexuale, a persoanelor cu abilitati speciale, precum si a varstnicilor. Domeniile de manifestare a discriminarii cele mai investigate au fost sistemul educational, piata muncii, locuirea.

Aceste grupuri sunt vulnerabile din punct de vedere social si economic. Cei care sunt tinta prejudecatilor si a discriminarii intr-o societate anume vor intampina dificultati de integrare pe piata muncii (nu isi vor gasi locuri de munca pe masura calificarii sau vor fi platiti la nivel inferior celor care apartin grupurilor favorizate), vor avea dificultati in obtinerea beneficiilor publice. Toate aceste ii fac vulnerabili din punct de vedere economic si ii includ in categoria grupurilor cu risc ridicat de saracie.

Tipuri de tratament in campul muncii:

  • Organizarea unor activitati recreative, care isi propun formarea echipei de angajati, la care sunt invitati doar angajatii barbati dintr-o firma.

  • Un restaurant serveste grupuri de persoane, dar nu un grup de persoane in care se afla cetateni de etnie roma sau homosexuali.

  • Salariul acordat de catre angajator unei salariate femei este mai mic decat cel acordat unui salariat barbat in conditii echivalente de vechime, munca etc.

Exista discriminare in Romania?

  • Din evaluarea anunturilor de munca reiese ca:

26,16% din anunturi contin discriminari pe criteriul de gen.

13,45% impun limite de varsta nejustificate pentru anumite locuri de munca si profesii.

34,33% cer experienta prealabila candidatului in conditiile in care pentru anumite locuri de munca nu este necesara.

  • Din punct de vedere al hartuirii sexuale, 10% din populatia tarii afirma ca a fost supusa unei forme de hartuire sexuala minora sau mai grava si aproximativ 62% din aceste cazuri de hartuire se desfasoara la locul de munca.

Sursa foto: thecompanywarehouse.co.uk

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Societatea civila si rolul ei in viata publica

Responsabilitatea morala

Reintegrare sociala: educatia pentru copii cu dizabilitati

Incluziune sociala in randul elevilor: cu cine facem echipa?

Despre voluntariat: Adapost, dulce adapost!

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: