Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Reintegrare sociala Ajutoare alimentare de la Uniunea Europeana
 

Ajutoare alimentare de la Uniunea Europeana

 

Conceput initial pentru distribuirea stocurilor excedentare de produse agricole ("stocuri de interventie") catre persoanele nevoiase, programul de ajutor alimentar a fost modificat la mijlocul anilor 1990, astfel incat, in anumite situatii, stocurile de interventie sa poata fi completate cu achizitiia alimentelor de pe piata.

Comisia Europeana ne aminteste ca distribuirea gratuita de ajutoare alimentare persoanelor celor mai defavorizate din spatiul comunitar a fost initiata in regim de urgenta in iarna 1986-1987, cand stocurile excedentare de produse agricole au fost donate ca ajutoare alimentare asociatiilor caritabile din statele membre pentru ca acestea sa le distribuie persoanelor nevoiase.

Ulterior, aceasta masura a dobandit caracter permanent si s-a bazat pe stocurile de interventie. Programul permitea statelor membre sa deblocheze stocurile publice excedentare de produse alimentare pentru ca acestea sa poata fi folosite ca ajutoare alimentare. In prezent, in Uniunea Europeana, 40 de milioane de oameni sufera de foame, din cauza veniturilor foarte mici.

Categoriile vizate de beneficiari ai ajutoarelor alimentare sunt urmatoarele:

  • beneficiari ai venitului minim garantat

  • somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj

  • pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi, obtinute din pensie sau, dupa caz, din pensii cumulate, se afla sub 400 lei/ luna

  • persoanele cu handicap grav si accentuat, adulti si copii, neinstitutionalizate

Cum se distribuie alimentele in tara?

La nivelul judetului Focsani sunt 70.183 de persoane care ar trebui sa primeasca produse alimentare de la Uniunea Europeana. Acestea vor beneficia de 993 tone faina, aproape 492 tone de malai, 91 tone de zahar, 94 tone de biscuiti, 249 tone paste fainoase si 81 tone de lapte praf.

Si in judetul Salaj, aproape 27.000 de persoane vor primi alimente prin intermediul acestui program. Produsele distribuite in cadrul Planului European de Ajutoare catre persoanele Defavorizate PEAD 2010 sunt: faina (15 kg/ persoana), malai (7 kg/ persoana), biscuiti (1,4 kg/ persoana), paste fainoase (3,6 kg/persoana), zahar (1kg) si lapte praf (1kg).

Administratia Sociala Comunitara Oradea a reluat la randul sau, incepand de azi, 11.10.2010, intre orele 08.00 – 16.00, distribuirea alimentelor in fosta cantina de pe str. Primariei, nr. 3. Documentele necesare in vederea eliberarii alimentelor sunt:

  • Buletinul/ cartea de identitate in original, atat a beneficiarului cat si a persoanei care ridica alimentele.

  • Pentru beneficiarii minori, certificatul de nastere in original si buletinul/ cartea de identitate in original a intretinatorului legal.

Autoritatile judetene clujene au inceput si ele distribuirea catre unitatile administrativ-teritoriale a catitatilor de faina de malai, faina alba, paste fainoase si biscuiti pentru persoanele defavorizate. In judetul Cluj vor beneficia de aceste ajutoare 69.531 persoane la care se adauga cei de pe listele suplimentare. Facem eforturi deosebite pentru a prelua cantitatile foarte mari de produse si a le distribui catre toate primariile din judet. Consiliul Judetean se va implica si in distribuirea catre persoanele fizice din judet, beneficiare ale acestor ajutoare oferite de la U.E., a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

In Capitala, peste 86.000 de bucuresteni vor putea primi, cate 29 de kilograme de alimente, respectiv 15 kilograme de faina alba, un kilogram de zahar, sapte kilograme de malai, 1,4 kilograme de biscuiti, 3,6 kilograme de paste fainoase si un kilogram de lapte praf.

Tot pentru sprijinirea saracilor, Primaria Capitalei a extins numarul de locuri la cantinele sociale. De asemenea, pana la sfarsitul anului va fi deschisa o policlinica pentru persoanele neasigurate.
Primarul general Sorin Oprescu a anuntat si un plan de masuri pentru persoanele fara adapost:
"Vor fi amenajate 15 locuri de distribuire de ceai si supa calda si vom avea si echipe mobile de distribuire de ceai cald si paturi".

Este important de retinut ca distribuirea ajutoarelor alimentare se face prin intermediul Consiliului Judetean local, care le repartizeaza la primariile localitatilor din judet, acestea asigurand distribuirea catre beneficiari (vezi mai sus).

Stabilirea cantitatilor si responsabilitatea derularii concrete a distribuirii catre persoanele beneficiare intra in competenta Consiliului Judetean.

O persoana beneficiaza de ajutor in produse alimentare o singura data in cadrul planului si pentru o singura categorie de persoane defavorizata careia ii apartine la data distribuirii ajutoarelor, chiar daca se regaseste la acea data in mai multe dintre categoriile de mai sus (de exemplu: daca o persoana are calitatea de pensionar si in acelasi timp este incadrata si in gradul de handicap grav, primeste ajutorul alimentar doar pentru o singura categorie).

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Subventii pentru caldura si in 2010

Societatea civila si rolul ei in viata publica

Sfaturi de ingrijire pentru cei varstnici

Responsabilitatea sociala la nivelul corporatiilor

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: