Zambetul copiilor abandonati
Adaugat la: 2010-08-16 11:18:52 | Afisari: 4360 | Comentarii: 0 | Categorie: Protectia copilului
In fiecare an, mii de copii sunt abandonati in spitalele si maternitatile din Romania. Aceasta situatie nu este insa o noutate. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca in orfelinatele din lume se regasesc aproximativ 60 milioane de copii.
Cresterea numarului de copii ai strazii, implicit a celor abandonati, este una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confrunta lumea. Desi exista numeroase legi, programe si initiative menite sa diminueze rata abandonului copiilor, acest fenomen este inca unul comun.
Rata de divorturi a crescut, numarul mamelor necasatorite este tot mai mare, custodii disputate si responsabilitati financiare neasumate de tati... Familii destramate, dezinteres, violenta domestica, maternitate prematura, decesul unuia sau a ambilor parinti... toate sunt premise care pot conduce la abandonul copiilor.
Abandonul copiilor este o forma extrema de neglijare si privare de iubire si adesea implica sentimente de vinovatie, de singuratate si lipsa de incredere in sine. Copiii abandonati se simt respinsi, neiubiti, sunt tristi si retrasi. Odata ce cresc, aceste sentimente sunt completate de furie, agresivitate, resentimente, antisociabilitate, sentimente de tradare si dificultati de comunicare.
De multe ori te poti afla in preajma lor si sa realizezi ca nu stii cum sa reactionezi. Te simti stingherit si eziti sa vorbesti cu ei. Iata cateva sfaturi utile, pentru astfel de situatii:
Ce poti face:
Poarta-te firesc! Nu trada compasiune sau teama!
Le poti fi alaturi si ii poti asculta. Asa vor simti ca pot gasi intelegere si vor fi deschisi pentru a-si verbaliza liber amintirile si gandurile
Le poti afirma calitatile, reliefandu-le prin diverse exemple si situatii
Confera-le sentimentul de siguranta si incredere
Incearca sa le diminuezi sentimentul de culpa! Fa-i sa inteleaga ca nu ei sunt vinovati pentru ca au fost abandonati!
Arata-le ca sunt iubiti si indragiti! Asa vor incepe, treptat, sa isi exprime si ei emotiile tinute in frau.
Ofera-le posibiltatea de a intra in cercuri mai mari de persoane, asa vei reusi sa le reduci resentimentele fata de adulti si sa ii indemni sa fie mai comunicativi si mai sociabili!
Cel mai important este sa le fie aratat ca iti pasa. Asa le vei reinnoi speranta in oameni si ii vei ajuta sa isi recapete zambetul!
Sursa foto: fzs.ro
|