Realitatea prin ochi de copil
Adaugat la: 2010-07-15 12:22:39 | Afisari: 1760 | Comentarii: 0 | Categorie: Protectia copilului
Este o realitate faptul ca parintii petrec tot mai putin timp alaturi de cei mici, acest lucru avand un impact imens asupra dezvoltarii lor.
Tu cat timp ai petrecut recent alaturi de micutul tau ghidandu-i manuta confuza, desenand personaje din lumea animalelor? Ai avut rabdarea sa iti povesteasca pana la capat ce va vrea sa se faca cand va fi mare? Ti-ai ascultat copilul gangurind timid o poezioara sau un cantecel pe care te-ai straduit sa il inveti? Te rezumi doar sa iti auzi copilul sau ii dedici timp si il asculti cu adevarat?
Atentia acordata copiilor nu inseamna cat mai multe cadouri si cat mai scumpe. Desi confortul material este important in cresterea unui copil, parintii nu ar trebui sa ignore latura emotionala, incercand sa o suplineasca prin recompense. Constientizarea importantei unei legaturi profunde intre parinti si copii este esentiala pentru dezvoltarea aromonioasa a acestora din urma.
Telefonul copilului
Apelabil in retelele Romtelecom si Cosmote, fara prefix, 116 111 este numarul la care poti suna 7 zile din 7, intre orele 08.00-20.00. Fie ca esti copil si ai o problema sau esti parinte si copilului tau i se incalca drepturile, poti oricand accesa Telefonul copilului. Aici suna copiii pentru probleme sau abuzuri grave la care sunt supusi in familie, la scoala, in centrul de plasament, pe strada sau in orice alt mediu in care ei se afla sau pentru a comunica despre orice ii preocupa.
Noua generatie se confrunta din ce in ce mai mult cu probleme din aria psihologica. Statisticile Asociatiei Telefonul Copilului arata atat o crestere a numarului de cazuri semnalate la 116 111, cat si o paleta larga de problematici, pentru care propun solutii practice, menite sa previna consecintele grave ale lipsei de comunicare.
Rezultatele studiului realizat in urma rapoartelor Telefonului Copilului sunt alarmante si ingrijoratoare.
Unul din doi copii beneficiaza de prezenta parintilor cel mult o ora pe zi. Rezultatele studiului au mai aratat ca doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore cu acestia la sfarsit de saptamana. Parintii a 38% dintre cei mici nu se joaca decat rar sau niciodata cu acestia, chiar daca aceasta activitate este cea mai des mentionata intre preocuparile copiilor in relatia cu adultii.
Cele mai importante subiecte de discutie pentru copii cu parintii lor sunt scoala (27%), planurile de viitor (10%) si problemele, sentimentele si dorintele (9%). Cei mici vorbesc rar sau niciodata cu parintii despre planurile lor in proportie de 31%, despre sentimentele pe care le au (26%) sau despre problemele pe care le au (16%). Mai mult, in timpul petrecut impreuna, copiii si parintii comunica foarte putin si interectioneaza la un nivel superficial.
Parintii sunt cel mai important model pentru copii. Investind timp acum in educatia copiilor tai, acorzi o sansa in plus viitorului acestora!
|