Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Protectia copilului Prevenirea abandonului scolar
 

Prevenirea abandonului scolar

 

Abandonul scolar este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta invatamantul romanesc, mai ales in randul copiilor de etnie roma, din sanul familiilor sarace sau din mediul rural ori cei cu dizabilitati fizice. Rata abandonului scolar se afla intr-o crestere alarmanta, incepand cu anul 2010, cand la nivel global 61 de milioane de copii de varsta invatamantului primar si 71 de milioane de copii de gimnaziu au parasit scoala, potrivit unui raport realizat de UNICEF.

Cauzele abandonului scolarAbandon scolar

Una dintre principalele cauze ale abandonului scolar este saracia. Multe dintre familiile fara posibilitati financiare renunta sa isi mai trimita copiii la scoala deoarece nu ii mai pot intretine, preferand sa ii integreze pe acestia in activitatile domestice, din gospodarie.

O alta cauza frecventa a abandonului scolar sunt problemele din sanul familiei, precum divorturile sau agresivitatea parintilor, din cadrul familiilor dezorganizate.

De asemenea, multi dintre copii renunta la scoala deoarece, din lipsa unei atente ingrijiri din partea parintilor, se vad pusi in situatia de a ramane repetenti, intrucat nu reusesc sa faca fata volumului de materie. Toate acestea sunt cauze psihologice ale abandonului scolar, in care elevul se simte frustrat, inferior celorlati copii de varsta sa, de aici aparand sentimentul de anxietate si refuzul de a mai continua studiile.

Totodata, alte cauze frecvente ale abandonului scolar sunt cele psihopedagogice, care se refera la contextul unei defectuoase relatii pedagog-elev, in care acesta din urma se simte evaluat subiectiv sau nu gaseste o relationare intre educatia pe care o primeste si aspiratiile sale.

Metode de prevenire a abandonului scolar

In ultima perioada, au fost demarate numeroase programe de reintegrare a copiilor in scoli, mai ales in comunitatile de romi si in cele din mediul rural. Uniunea Europeana a investit deja sume imense de bani spre domeniul educatiei si prevenirea abandonului scolar, insa acest proces este unul destul de dificil si de durata.

In primul rand, specialistii trebuie sa lupte cu barierele sociale si cu familiile dezbinate, care refuza sa isi trimita copiii la scoala. De asemenea, pentru a preveni abandonul scolar, cei care trebuie sa inteleaga cat de importanta este educatia sunt copiii. Asadar, specialistii in educatie spun ca cel mai important lucru este acela ca elevii sa constientizeze ca succesul scolar le poate aduce o viata mai buna, plina de satisfactii.

sursa foto: realitatea.net

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Zambetul copiilor abandonati

Programul Scoala Altfel

Incluziune sociala in randul elevilor: cu cine facem echipa?

Abandonul familial

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: