Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Protectia copilului Noua lege a adoptiilor
 

Noua lege a adoptiilor

 

La inceputul acestei luni, mai precis pe data de 7 aprilie, noua Lege a adoptiilor (modificata la sfarsitul anului trecut) a intrat in vigoare.

Potrivit noilor reglementari, prevazute in Legea adoptiilor 233/2011, pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 a fost redus timpul necesar pentru ca un copil sa fie adoptat.

Iata o lista cu principalele modificari aduse de Legea 233/2011.

1. Dupa termenul de un an, daca parintii firesti si rudele pana la gradul IV ale copilului nu pot fi gasite sau nu colaboreaza, copilul devine adoptabil.

2. Daca dupa instituirea masurii de protectie speciala parintii si rudele copilului pana la gardul IV care nu au putut fi gasite declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului, iar in termen de 60 de zile nu si-au retras aceasta declaratie, copilul devine adoptabil.

3. Copiii cu parinti necunoscuti pot fi declarati adoptabili in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere, iar in cazul in care parintii naturali nu isi ingrijesc in mod corespunzator copilul timp de un an, isi vor pierde drepturile asupra copilului.

4. Posibilitatea prelungirii, in anumite circumstante, a perioadei de monitorizare post-adoptie la peste doi ani.

5. Cuplul cu domiciliu in strainatate poate adopta international un copil, in ipoteza in care unul din soti este cetatean roman. Totusi, trebuie indeplinita conditia ca in termen de doi ani de la data la care copilul a fost declarat adoptabil, sa nu fi fost identificat niciun adoptator din Romania.

Adoptia internationala trebuie sa fie insotita de un act prin care sa rezulte ca exista garantiile ca adoptatul are posibilitatea sa intre si sa locuiasca permanent in statul primitor.

6. Obligatia adoptatorilor de a informa gradual copilul ca este adoptat, incepand de la varste foarte mici. Adoptatorii trebuie sa beneficieze de sprijinul specialistilor din cadrul compartimentului de adoptii si postadoptii a directiei.

7. Dreptul persoanelor adoptate de a-si cunoaste originile si propriul trecut si de a beneficia de sprijin in realizarea demersurilor necesare pentru contactarea parintilor firesti ori a rudelor biologice.

Informatiile relevante privind adoptia, referitoare la originea copilului si datele despre istoricul medical al familiei de provenienta trebuie pastrate minimum 50 de ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii de adoptie.

Sursa foto: thedugganlawfirm.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Pasii pentru a adopta un copil

Despre copii. Ce este adoptia pentru un copil?

Adoptia la distanta: 4 sfaturi sa adopti un copil la distanta

Adoptia copiilor: 4 lucruri pe care nu le stiai

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: