Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Protectia copilului Drepturile copilului in Romania
 

Drepturile copilului in Romania

 

Drepturile copilului sunt prevazute in Conventia asupra Drepturilor Copilului adoptata in data de 20 noiembrie 1989, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Setul de legi este menit sa protejeze principiile dezvoltarii normale a minorilor si este inclus in Monitorul Oficial sub forma Legii nr. 18/1990.

Toate categoriile sociale si profesionale de adulti sunt obligate sa respecte drepturile copiilor oriunde s-ar afla acestia, in familiile naturale sau adoptive, in institutii sociale sau de invatamant. In afara de legile standard care reglementeaza protectia si siguranta celor mici, Conventia semnata de ONU are si prevederi pentru situatii speciale in care s-ar putea regasi copiii.

Ce drepturi au copiii cu parinti divortati?

Chiar daca parintii sunt divortati sau traiesc separat, copiii au in continuare dreptul reglementat legal de a fi ingrijiti de mama sau de tatal aflat la distanta (Legea 272/2004). Legaturile personale pot avea mai multe forme, prin dreptul la:

   • vizita
   • gazduire
   • acces (intalniri fata in fata)
   • corespondenta
   • primirea de informatii personale

Drepturile copilului in Romania

In Romania, toti reprezentantii autoritatii publice si private autorizate, persoanele fizice si juridice responsabile cu protectia copilului, au obligatia sa se asigure ca drepturile copilului sunt respectate conform literei legii.

In afara de Conventia asupra Drepturilor Copilului, sistemul care reglementeaza aplicarea legii in aceasta privinta este completat de Legea 272/2004 si de Conventia de la Lanzarote, referitoare la protectia copiilor impotriva exploatarii si abuzurilor sexuale.

Nerespectarea drepturilor copiilor in Romania

Din pacate, mai multe lacune in sistemul social si politic al Romaniei conduc la nerespectarea drepturilor copiilor in anumite circumstante. Cele mai frecvente situatii sunt acelea in care parintii de sex masculin sunt discriminati in instanta cu privire la primirea custodiei.

Magistratii implicati in cauze cu minori nu sunt suficient de bine pregatiti, instantele de judecata nu se preocupa de acordarea dreptului la legaturi personale cu ambii parinti dupa divort, iar copiii nu sunt asistati psihologic in urma separarii parintilor, pentru vindecarea traumelor suferite.

In Romania nu exista o metodologie de audiere a minorilor in instanta, iar legile vechi inca permit violenta parintilor in scop educativ.

Mai nou, societatea civila are la dispozitie un numar de telefon netarifat pentru raportarea abuzurilor impotriva copiilor: 0800-8-200-200.

Sursa foto: 9am.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Legea 272 privind protectia copilului

Drepturile viitoarelor mame

Drepturile omului – prezentare generala

Procedura de adoptie in Romania

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: