Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Protectia copilului Dreptul copilului la protectie
 

Dreptul copilului la protectie

 

In ultimii ani, cazurile de abuz si violenta infantila au crescut extrem de mult. Conform datelor publicate de Directia pentru Protectia Copilului, in primul semestru al anului trecut, peste 5.600 de copii au fost abuzati, exploatati sau neglijati de catre familiile lor sau alte persoane. In Romania, legea interzice si pedepseste aspru orice fel de abuz asupra copiilor. Fiecare copil are dreptul la protectie.

Ce inseamna protectia copiluluiProtectia copilului

Protectia copilului presupune in primul rand ocrotirea acestuia fata de orice vatamare si asigurarea unei dezvoltari fizice si mentale armonioase si sanatoase.

In termeni mai restransi, protectia copilului se refera la protejarea acestuia fata de orice fel de abuz, precum violenta domestica in familie si in scoli, exploatarea sexuala sau in munca.

Un copil privat de protectie se poate confrunta cu grave probleme de comportament, dar si sociale, precum abandonul scolar, sanatatea fizica si mentala precare, abilitati parentale insuficient dezvoltate sau vagabondajul, dar si scurtarea vietii.

Probleme ale protectiei copiilor in lume

Desi incalcarea drepturilor copilului este aspru pedepsita de lege, aceasta ia amploare din in ce mai mult in tara noastra, cat si in lume. Toate aceastea sunt un efect al proastei guvernari sau, de cele mai multe ori, din pricina neglijentei parintilor, a saraciei sau a conflictelor armate. In lume, anual sunt racolati ca soldati peste 300.000 de copii, unii sub 8 ani, care sunt exploatati in conflictele armate.

Se preconizeaza ca din anul 1990 pana acum doua milioane de copii si-au pierdut viata in astfel de dispute politice intre tari.

Totodata, peste 1 milion de copii din intreaga lume sunt inchisi pentru incalcarea legii, iar alti 1,5 milioane traiesc in centre de plasament. Multi dintre copiii orfani, aproximativ 13 milioane, au fost abandonati din cauza bolii necrutatoare SIDA.

De asemenea, se estimeaza ca 1,3 milioane de copii sunt victime ale traficului, in fiecare an, iar peste 1 milion sunt implicati in comertul sexual, potrivit unei analize facute in anul 1995, ceea ce inseamna ca aceste cifre ar putea fi mult mai mari in prezent.

Cine ii poate ajuta pe copii

Buna dezvoltare a copiilor si protectia acestora tin de toate persoanele care intra in contact cu acestia, insa rolul cel mai important il are familia, dar si statul, care, potrivit articolului 19 din Conventie, are obligatia de "a proteja copilul impotriva oricaror forme de violenta, vatamare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijenta, de rele tratamente sau exploatare, inclusiv abuz sexual, in timpul cat se afla in ingrijirea parintilor sau a unuia dintre ei, a reprezentantului ori a reprezentantilor legali sau a oricarei persoane careia i-a fost incredintat".

sursa foto: bzi.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Voluntariatul pentru copii

Violenta domestica – ce influenta are asupra copiiilor?

Drepturile viitoarelor mame

Drepturile copilului

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: