Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Protectia copilului Copiii strazii si consumul de droguri
 

Copiii strazii si consumul de droguri

 

Copiii strazii si drogurileConsumul de droguri constituie o problema a tuturor societatilor moderne. Progresele tehnologice, disparitia unor valori traditonale, fenomenele de marginalizare sociala si economica, lipsa unei perspective clare pentru tineri au condus la o accentuare a starilor de neliniste, nesiguranta sau stres si, implicit, la o crestere a consumului de droguri.

Copii sub 18 ani care traiesc permanent in strada, fara a avea o adresa stabila si fara o legatura constanta cu familia. Cei mai multi dintre acestia sunt orfani sau au fugit din institutii. Copii care petrec pe strada o zi sau cateva zile pe saptamana. Saracia, alcoolismul, violenta domestica si abuzul fizic constituie cauzele majore care determina acesti copii sa-si paraseasca familiile. Copii care nu isi pot permite sa mearga la scoala. Acestia traiesc in familii si cartiere sarace, in conditii de viata instabile, calitatea vietii lor impiedicandu-i sa mearga la scoala. Toti sunt copii ai strazii si fiecare ascunde o poveste.

Din punct de vedere al riscului de a deveni consumatori de droguri, copiii si tinerii din strada se afla in situatia cea mai vulnerabila.

Consumul de droguri este considerat, in alte rapoarte asupra copiilor strazii, ca fiind ridicat. Inhalarea de solventi este activitatea cea mai frecventa. Informatiile vehiculate cu privire la copiii strazii in presa scrisa sau televiziune sunt aproape fara exceptie insotite de imaginea copilului care inhaleaza substante dintr-o punga de plastic.

Acesti copii apeleaza la consumul de alcool si al altor droguri pentru a reduce durerile provocate de foame si pentru a echilibra frustrarile zilnice de a nu avea nevoile de baza asigurate. De asemenea, copii spun ca alcoolul si drogurile le amelioreaza sentimentele de furie, depresie, disperare si lipsa sperantei. Ei folosesc astfel de substante pentru a dobandi curajul de a infrunta pericolele strazii si pentru a uita durerile.

Paradoxul este ca pentru acesti copii, viata in strada este mai buna decat cea pe care o au in familie sau institutii, strada aparand ca o solutie, nu o problema.

Acesti copii au cunostinta de existenta numeroaselor organizatii, de serviciile pe care acestea le ofera si de conditiile care trebuie indeplinite pentru a-si satisface nevoi fundamentale, cum sunt ingrijirea sanatatii, mancarea, imbracamintea, baia, deparazitarea, adapostul. In aceslasi timp, ei stiu ca nu pot fi beneficiarii serviciilor daca sunt „drogati” in urma inhalarii unor substante halucinogene sau a consumului de alcool. Ca urmare, ei ezita daca sa apeleze la aceste servicii, refuzand astfel sa primeasca ajutor. Pentru ca dependenta pare mai puternica si pentru ca sunt singuri, fara nimeni alaturi de ei. Au nevoie de consiliere si de un suflet bun si deschis. Asta e inceputul.

Ii evitam si chiar ne este frica de ei. Suntem afectati, dar in acelasi timp nepasatori. Le impartasim confuzia, insa nu si necazurile. Copii ai strazii.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Violenta domestica sub mai multe infatisari

Rolul studiilor sociale in educatia tinerilor

Realitatea prin ochi de copil

Imparte ajutorul tau pentru persoane fara adapost

Doneaza copiilor fara posibilitati materiale

Despre copii. Ce este adoptia pentru un copil?

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: