Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Ingrijire batrani Tuberculoza sau boala saraciei
 

Tuberculoza, sau boala saraciei

 

Tuberculoza este o boala contagioasa fatala care poate sa afecteze aproape orice parte a corpului, dar  afecteaza mai ales plamanii. Aparitia tuberculozei este cauzata de un microorganism, bacteria bacillus. Cu toate ca TBC-ul poate fi tratat, vindecat si prevenit, daca persoanele cu risc de imbolnavire iau o anumita, medicamentatie, medicilor le este foarte greu sa elimine virusul. Putine boli au cauzat atat de multe afectiuni dureroase timp de secole si a afectat nenumarate vieti.

Tuberculoza, privire de ansamblu

Tuberculoza era o boala privita ca o cheltuiala pe termen lung. In 1882, microbilogistul Robert Koch a descoperit bacilul care produce tuberculoza, intr-o perioada in care unul din sapte decese in Europa era provocat de TBC. Din cauza faptului ca antibioticele erau necunoscute, singurul miloc prin care raspandirea bolii putea fi controlata era izolarea pacientilor in sanatorii private sau spitale, in care erau internati numai persoane cu tuberculoza. Aceasta practica se foloseste si in zilele noastre, in unele tari. Rezultatul direct al acestei abordari in fata tuberculozei a fost separea studiul tuberculozei de medicina generala. Au fost infiintate nenumarate organizatii care sa studieze nu numai boala care afecta pacientii, dar si impactul ei in societate. La mijlocul secolului al XX-lea, mai mult de 80% din populatia Statelor Unite era infectata cu tuberculoza inainte ca aceasta sa implineasca varsta de 20 de ani, iar tuberculoza era singura si cea mai comuna cauza a deceselor. Pana in 1938, existau mai mult de 700 de spitale de TBC in SUA.

Tuberculoza s-a extins mult mai mult in Europa, la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a inceput revolutia industriala. Boala a cuprins Statele Unite mai tarziu, din cauza miscarii populatiei spre orase mari si, implicit a locuintelor supraaglomerate, care a facut ca aparitia bolii sa fie un lucru des intalnit. Cand streptomicina, primul antibiotic care a avut efect impotriva bacteriei M. tuberculosis si care a fost descoperita in 1940, infectia a inceput sa raspunda la tratament. Cu toate ca, in decadele urmatoare au fost fabricate si alte medicamente eficiente, anti-tuberculoza, numarul cazurilor de TBC din Statele Unite a inceput sa creasca pe la mijlocul anilor 1980. Aceasta crestere a fost inca o data rezultatul supraaglomerarii locuintelor si a conditiilor neigienice din zonele sarace a marilor orase, din inchisori si adaposturi ale persoanelor sarace. Turistii si imigrantii din Statele Unite au contribuit, de asemenea, la renasterea bacteriei TBC-ului. Un factor aditional este si epidemia de SIDA. Pacientii cu SIDA sunt mult mai predispusi la tuberculoza din cauza sistemului imunitar scazut. Inca sunt estimate intre 8 si 10 milioane de cazuri noi de tuberculoza, in intreaga lume, provocand 3 milioane de decesuri.

In zilele noastre, in data de 24 martie 2011 a fost comemorata Ziua Mondiala Impotriva Tuberculozei.

Populatiile cu risc inalt la tuberculoza

Batranii. Tuberculoza este cel mai des intalnita la batrani. Exista motive pentru a explica vulnerabilitatea persoanelor in varsta: cei care locuiesc in azile de batrani sau centre similare sunt in contact direct cu cei care pot fi infectati. Chiar si procesul de imbatranire poate sa slabeasca sistemul imunitar, care este apoi fragil in fata bacteriei bacillus. In cele din urma, bacteriile care s-au pastrat inactive timp de o perioada la persoanele in varsta pot fi reactivate si cauza alte boli.

Grupuri entice si rasiale. TBC este mai cunoscut la populatia de culoare, care este mai predispusa sa traiasca in conditii care favorizeaza infectiile.

Factorii stilului de viata. Riscul mare de TBC la pacientii cu SIDA se extinde la cele infectate cu virusul imunodeficientei umane (HIV), care nu a dezvoltat inca semne clinice de SIDA. Consumatorii de alcool si de droguri se afla si ei in situatii de risc mare de a contracta tuberculoza.  Pana cand nu sunt indepartati factorii economici si sociali care favorizeaza tuberculoza, nu exista nicio posibilitate reala de a elimina complet boala.

Sursa foto: 4.bp.blogspot.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Ziua Mondiala a Cartii

Ziua Internationala a Femeii

Ziua Internationala a Apei, 22 martie

CECP si Ziua Internationala a Filantropiei Corporatiste

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: