Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Ingrijire batrani Batranii si contractele de intretinere
 

Batranii si contractele de intretinere

 

Batranii si contractele de intretinereContractul de vanzare-cumparare cu clauza de locatie si intretinere este, conform Codului Civil, actul in temeiul caruia una dintre parti transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multor bunuri, in schimbul obligatiei pe care aceasta si-o asuma de a-i asigura cele necesare traiului in tot timpul vietii, fiind in acelasi timp un contract aleatoriu, pentru ca durata obligatiei debitorului este in functie de durata vietii creditorului.

Sunt numeroase cazurile de batrani care au fost inselati de cei in grija carora s-au lasat si au fost izgoniti din propriile case sau le-a fost luata pensia, fiind lasati sa se descurce singuri. Exista si situatii in care pensionari cu o varsta inaintata au fost mutati la azil, aceasta pentru ca in contractul lor s-a strecurat o fraza ambigua privind situatia lor locativa. Batrani, singuri si increzatori, acesti oameni pot fi foarte usor amagiti.

Cel mai prudent este ca ambele parti sa aiba parte de consilierea unui avocat si sa acorde atentia cuvenita unui astfel de demers si sa se documenteze temeinic in prealabil, deoarece aceste contracte pot ascunde nenumarate capcane.

Contractele de vanzare-cumparare cu clauza de locatie si intretinere trebuie sa cuprinda evaluarea imobilului de catre un expert si pretul pe care il plateste cumparatorul, sub forma de clauze: asigurarea intretinerii batranului sau cuplului de batrani, plata curentului, a tratamentului recomandat de doctor, a hranei, a cheltuielilor de inmormantare etc. La cererea partilor, contractul poate contine si alte clauze. Toate aceste prevederi trebuie sa fie clar definite, pentru ca ulterior nici una dintre parti sa nu aiba de suferit. Actul trebuie apoi autentificat la un notar, cu plata taxelor aferente.

In sprijinul batranilor si spre a preintampina inselarea acestora de catre anumite persoane interesate in asemenea speculatii, a fost emisa si Legea 17 din 2000, privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, care prevede ca acestia sa fie asistati fie la cerere, fie din oficiu de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.

Este recomandat ca inainte de a incheia un contract de vanzare-cumparare pentru locuinta in care stau ori un act de intretinere in schimbul donarii casei intretinatorilor, toti batranii sa se adreseze autoritatii tutelare de la primaria de care apartin, care este obligata sa asiste la tranzactie si sa vegheze la respectarea legislatiei. Asa speram ca povesti triste ca in situatiile de mai sus sa nu se mai repete.

 

Sursa foto: telostraining.co.uk

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Sfaturi de ingrijire pentru cei varstnici

Implicare sociala. Despre ingrijirea celor batrani

Doneaza pentru o casa de batrani

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: