Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Teorii in Asistenta Sociala
 

Teorii in Asistenta Sociala

 

Ce spune teoria in asistenta sociala? V-am oferit si va oferim in continuare sfaturi practice sa fim cu totii de folos comunitatii si oamenilor din jur, insa cu aceasta ocazie, un pic de teorie nu strica nimanui. Sper sa va placa si sa va fie de folos ce veti citi in continuare.

Vom vedea pe parcurs ca teoriile, metodele si practicile se imbina armonios si intervin concret pentru provocarea unei schimbari dorite pe plan real. Sa urmarim in continuare.

Teorii in asistenta sociala. Nu am ales aceasta tema intamplator, ci pentru a ne reaminti cateva teorii care au stat la baza conceptului si ulterior, a profesiei de asistenta sociala: "sa te repezi sa faci pur si simplu ceva poate insemna mai degraba nevoia de a fi folositor, opusa incercarii de a intelege sensul experientei de viata a altuia" (Coulshed, V., 1993, Practica asistentei sociale).

Urmandu-si cursul firesc, domeniu stiintific al asistentei sociale traieste dupa propria metodologie, aceea de domeniul de reflectie preocupat de manierele de actiune, de principiile si procedeele utilizate in practica asistentiala. Pentru a intelege si mai bine lucrurile, metodologia in asistenta sociala este definita din perspectiva americana mai putin sub forma de teorii si principii care guverneaza modalitatile de interventie, si mai mult ca o serie de instrumente de metode si tehnici al caror scop final este practica.

In calitatea ei de "demnitate stiintifica in arealul disciplinelor socio-umane" obiectivul fundamental al practicii de asistenta sociala este schimbarea. Individul uman este elementul cheie si tot el trebuie sa ramana in centrul preocuparilor acestui domeniu… acel "raison d’etre al actiunii noastre" (Coulshed).

Teoriile in asistenta sociala ridica pe de alta parte intrebari metodologice precum: care este abordarea pe care trebuie sa o aleaga, cum vor face aceasta alegere, care este metoda adecvata pentru fiecare caz in parte ?

Exista in orice caz cateva criterii cu nuanta orientativa care faciliteaza realizarea acestei alegeri, si care ii apartin autoarei pe care au citat-o mai sus, in Practica asistentei sociale. In orice caz, trebuie alese metode care:

 • sa fie in concordanta cu scopurile fixate de asistentul social sau/ si clienti

 • sa fie o prelungire a nevoilor clientului (spre exemplu, cresterea stimei de sine, sau de imbunatatire a relatiei cu mediul social)

 • sa isi fi demonstrat eficienta in cazuri similare

 • sa fie in concordanta cu resursele clientului, ale asistentului social si ale agentiei care ofera serviciile sociale in cauza

 • este fezabila tinand cont de resursele de timp si celelalte tipuri de resurse care se pot utiliza in cazul respectiv

 • sa ia in considerare permanent influenta celorlalte sisteme din reteaua sociala a clientului

Aceeasi autoare ofera pentru practicieni si cateva recomandari cu privire la ceea ce trebuie evitat:

 • lipsa oricarei metode, anume existenta situatiei in care doar "facem asistenta sociala", ca si cum acest demers nu ar fi implicit bazat pe cunoasterea valorilor umane, a modului de comportament, actiune al indivizilor umani

 • existenta unei stari de nehotarare cu privire la alegerea abordarii, reflectata in pendularea la intamplare intre diverse metode si tehnici

 • tamponarea si aplicarea exclusiva doar a unui singur model de gandire

 • blocarea si demotivarea in a trece la o alta abordare atunci cand cea aleasa se dovedeste a nu fi productiva

O alta teorie in asistenta sociala este si "Efectul de ricoseu"(de ambiguitate) care se regaseste in literatura de specialitate si se traduce "atunci cand se actioneaza intr-un sistem, schimbarea afecteaza mai multe componente decat cele vizate, iar sensul si dimensiunea schimbarilor nu pot fi intotdeauna evaluate cu rigoare" (Neamtu, G.(coord), 2003, Tratat de asistenta sociala). Pe intelesul nostru, autorul vrea sa spun ca un asistent social nu poate fi niciodata sigur de efectul actiunilor sale.

Pe parcurs s-au dezvoltat si teorii in asistenta sociala care sa reziste confruntarii cu practica muncii de asistenta sociala. Pe la inceputul anilor 1970, o astfel de abordare cu tenta functionalista, pune accentul pe analiza mecanismelor sociale determinante in aparitia comportamentelor deviante, nefunctionale, care vor constitui tocmai obiectul interventiei in activitatea asistentiala.

Pentru a minimiza sau chiar elimina efectele pe care astfel de comportamente le-ar putea genera, se incearca potentarea si utilizarea maximala a resurselor sociale (materiale si umane).

O extensie a acestei teorii este teoria sistemelor sociale, teorie care reprezinta un punct de puternica sustinere in plan practic pentru cei care desfasoara munca de asistenta sociala. De ce spunem acest lucru?

Deoarece acest model ilustreaza raportul in care se afla individul fata de mediul sau; astfel, indivizii sunt parti ale unui sistem, sistem care se identifica in fapt cu mediul social; intre individ si mediu exista o relatie de interdependenta, functionarea deficitara a uneia dintre parti conducand implicit la perturbarea functionarii celeilalte. In acest fel, ajungem si la o definitie simpla a rolului asistentului social, acela de a interveni in scopul recrearii echilibrului, sa "repare" acele aspecte care au produs disfunctionalitatea.

Analiza sistemica poate fi folosita de exemplu, ca metoda de lucru in asistenta sociala parcurge urmatorii pasi:

 • evaluarea problemelor subiectului

 • stabilirea scopului si a obiectivelor intermediare

 • selectarea strategiei de interventie

 • fixarea si aplicarea unei tehnici de baza, cea fezabila

 • evaluarea rezultatelor

In fata acestor repere stabile, practicianul in asistenta sociala este pus in continuare in fata dilemei legate de alegerea unuia sau altuia dintre modelele teoretice existente.

Teoria numita si "paradigma gladiator" evidentiaza ca exista o pozitie concurentiala intre realitatea sociala si ansamblul de metode teoretice: ca "teoriile asistentei sociale se concureaza intre ele, si nu pot fi integrate, deoarece ofera interpretari opuse realitatii sociale". (Coulshed,1993, p.9).

In concluzie, practicienii in asistenta sociala au la dispozitie o gama larga si diversa de instrumente de evaluare si actiune, pentru a depasi propriile limite si de a reusi proiectarea unui model de interventie in concordanta cu nota individuala si cu nevoile specifice ale fiecarui client in parte.

Sursa foto: thisnext.com

Articol realizat de:

Mirona D Mirona D
88 articole postate
Publica din: 2011-04-20
Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Verifica asociatiile caritabile inainte sa donezi

The Happiness Project

Rolul studiilor sociale in educatia tinerilor

Puterea exemplului

Cum sa eviti sa fii inselat atunci cand donezi bani – 6 intrebari

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: