Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Indemnizatia pentru cresterea copilului
 

Indemnizatia pentru cresterea copilului

 

Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda unuia dintre parinti, cel mai adesea mamei, in urma nasterii, adoptiei, luarii in plasament sau in tutela si a depunerii actelor necesare. Ajutorul este acordat in 2012 in doua modalitati diferite, ca urmare a modificarilor impuse prin ordonanta de urgenta nr. 124 din 27 decembrie 2011.

Legislatie

In 2012, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in doua modalitati diferite, astfel:

- mamelor care au nascut, au adoptat, au luat in plasament sau sub tutela inainte de 31 decembrie 2010, indemnizatia le este acordata conform prevederilor din OUG 148/2005;

- mamelor care au nascut, au adoptat, au luat in plasament sau sub tutela dupa 1 ianuarie 2011, indemnizatia le este acordata conform prevederilor OUG 111/2010.

Odata cu emiterea OUG 124/2011, incepand cu anul 2012, beneficiarii indemnizatiilor pentru cresterea copilului sunt nevoiti sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile detinute, conform prevederilor Legii nr. 571/2003.

Variante de indemnizatie

Incepand cu data de 1 ianuarie, exista doua optiuni de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului:

- timp de 12 luni, suma acordata reprezentand 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, insa nu mai putin de 600, nici mai mult de 3400 lei/luna;

- timp de 24 luni, suma acordata reprezentand 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, insa nu mai putin de 600, nici mai mult de 1200 lei/luna.

Acte necesare

Pentru copii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2011, actele necesare pentru obtinerea indemnizatie de crestere a copilului sunt:

- cerere tip - format nou;
- acte de identitate - B.I./C.I./C.I.P. parinti, certificat de casatorie, certificate de nastere ale tuturor copiilor) – in original si copie;
- certificat de atestare fiscala;
- extras de cont;
- adeverinta tip - format nou, eliberata de catre angajator;
- copie a cererii de acordare a concediului pentru cresterea copilului pana la 1 an, 2 ani sau pana la 3 ani pentru copiii cu handicap.

Mai multe informatii despre indemnizatia pentru cresterea copilului poti obtine de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din fiecare judet.

Citeste si:

Legea 272 privind protectia copilului

Noua lege a adoptiilor

Vino in comunitatea donatorilor imparte.rocalculare medie venit..
coemntarii
Salut, Am o nelamurire in ceeea ce priveste calcularea indemnizatiei in functie de media veniturilor realizate in ultimele 12 luni.. Aceasta medie este calculata in fiecare luna (si deci va fi de la luna la luna descrescatoare) sau se calculeaza o singura data la acordarea indemnizatiei, urmand ca aceasta sa fie la fel pe toata perioada?
Adaugat de: RadrianO la data de 21-September-2012, 15:51
linie gri
 

 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: