Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Drepturile viitoarelor mame
 

Drepturile viitoarelor mame

 

gravidaDrepturile viitoarelor mame sunt reglementate, in Romania, prin ordonanta de urgenta 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca. Astfel, pentru a beneficia de aceste drepturi prevazute de lege, viitoarea mamica trebuie sa informeze in scris conducerea firmei in cadrul careia este salariata cu privire la starea sa medicala si sa prezinte actul medical doveditor.

Sub incidenta reglementarilor acestui act normativ intra atat viitoarele mame cat si cele care au nacut deja - lauzele si cele care alapteaza - care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator.

 

Conditii de acordare a protectiei maternitatii la locul de munca:

In cazul in care salariatele nu se prezinta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile reglementate prin aceasta ordonanta de urgenta.

Concedii de care pot beneficia femeile insarcinate / cele care au nascut:

Exista doua tipuri de concedii pe care viitoarele mame sau cele care au nascut deja si-l pot lua:

  1. Concediul de risc maternal – este concediul de care beneficiaza mamele salariate gravide sau cele care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si / sau a fatului ori a copilului lor.

  2. Concediul postnatal – este un concediu obligatoriu de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii.

Drepturile viitoarelor mame

gravideConcediul si indemnizatia de risc maternal: Viitoarele mame au dreptul sa beneficieze de concediu si indemnizatie de risc maternal in conditiile in care angajatorul nu poate asigura, din motive obiective, un mediu si un orar de lucru in conformitate cu recomandarile medicului de familie. Atat concediul cat si indemnizatia de risc maternal se pot lua pe o perioada de pana la 120 de zile.

Timp redus de munca: In conditiile in care viitoarea mama nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate atestate de medicul de familie sau de catre medicul specialist, poate beneficia de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului.

Loc de munca fara riscuri: Angajatorul are obligatia de a asigura un orar de munca adecvat necesitatilor viitoarei mame si conditii de desfasurare a activitatii care sa nu aiba un caracter riscant pentru aceasta. Daca viitoarea mama desfasoara o activitate cu grad de risc, trebuie repartizata intr-un alt loc de munca, fara ca acest lucru sa duca la diminuarea salariului. Viitoarele mame nu pot fi obligate la munca pe perioada noptii, in conditii insalubre sau periculoase. Este obligatia angajatorului de a asigura un climat propice desfasurarii activitatii acestora in conditii care sa nu afecteaza sanatatea mamei si a fatului.

Dispensa pentru consultatii medicale prenatale: Daca viitoarea mama are nevoie de astfel de consultatii si in conditiile in care acestea se pot realiza numai in timpul programului de lucru, are dreptul de a primi din partea angajatorului o dispensa pentru realizarea consultatiilor.

Contractul de munca: Contractul de munca al viitoarei mame nu poate fi desfacut, din initiativa unilaterala a angajatorului, pe perioada in care aceasta este insarcinata si nici timp de 6 luni de la revenirea acesteia in campul muncii.

Dreptul la informatie: Viitoarea mama are dreptul de a fi informata de toate prevederile ordonantei de urgenta 96 / 2003 cat si de modificarile aduse acesteia.

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Zambetul copiilor abandonati

Realitatea prin ochi de copil

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: