Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Drepturile persoanelor cu handicap mediu
 

Drepturile persoanelor cu handicap mediu

 

Potrivit legislatiei romanesti actuale, persoanele cu handicap mediu sunt incadrate in aceasta categorie de dizabilitate dupa parcurgerea unui proces complex de evaluare. In urma acestei incadrari, persoanele cu handicap beneficiaza de o serie de drepturi si facilitati din partea statului roman.

Incadrarea persoanelor cu handicap mediu

Potrivit normelor juridice in vigoare, exista patru grade diferite de handicap, si anume usor, mediu, accentuat si grav.

Incadrarea unei persoane cu gradul de handicap mediu se realizeaza de catre serviciul de evaluare complexa a persoanelor adulte cu handicap (SECPAH), structura infiintata in baza articolului 88 din Legea nr. 448/2006, iar procedura-cadru de evaluare a persoanelor adulte in vederea incadrarii in grad si tip de handicap a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, din septemebrie 2012.

Pentru ca o persoana sa fie incadrata in gradul de handicap mediu, dupa depunerea dosarului solicitantului la registratura primariei din localitatea de domiciliu/resedinta sau la registratura DGASPC, trebuie sa fie parcursi urmatorii pasi:

1. Realizarea unui proces de evaluare sociala, asigurata de asistenti sociali.

2. Realizarea unei evaluari medicale, asigurata de medici de specialitate.

3. Realizarea unui proces de evaluare psihologica, asigurata de psihologi.

4. Realizarea unui proces de evaluare vocationala sau a abilitatilor profesionale, asigurate de psihopedagogi, instructori de educatie ori pedagogi de recuperare.

5. Realizarea unui proces de evaluare a nivelului de educatie, asigurata de psihopedagogi, instructori de educatie sau pedagogi de recuperare.

6. Realizarea unui proces de evaluare a abilitatilor si a nivelului de integrare sociala, asigurata de psihologi, psihopedagogi, pedagogi de recuperare sau asistenti sociali.

D
repturile persoanelor cu handicap mediu


Persoanele cu handicap mediu beneficiaza de urmatoarele drepturi, stabilite in cadrul legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:

1. Dreptul la asistenta medicala gratuita, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

2. Dreptul de a primi dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, potrivit listei si in conditiile contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate si a normelor sale de aplicare.

3. Dreptul de a primi un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an.

4. Dreptul de a primi bilete pentru intrarea la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive in aceleasi conditii ca pentru elevi si studenti.

5. Dreptul de a beneficia de protectie juridica sub forma tutelei si curatelei, in cazul persoanelor cu handicap, care indiferent de varsta, sunt in imposibilitatea totala sau partiala de a-si administra bunurile personale.

6. Dreptul de acces liber si egal la orice forma de educatie, indiferent de varsta, in conformitate cu gradul de handicap mediu.

7. Dreptul de a fi protejat impotriva neglijarii si abuzului, indiferent de locul in care se afla.

Sursa foto: ready.gov

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Drepturile persoanelor fara adapost

Drepturile persoanelor cu handicap

Ce este dizabilitatea

Drepturile persoanelor cu handicap usor

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: