Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Coplata in sanatate
 

Coplata in sanatate

 

Coplata in sanatate va fi introdusa in Romania din luna martie a acestui an, masura fiind luata in urma scrisorii de intentie convenita de Guvern cu delegatia Fondului Monetar International la Bucuresti.

Ce valoare va avea coplata

Coplata in sanatate va fi platita doar la externare, pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii. Valoarea ei urmeaza sa varieze intre 5 si 10 lei.

"Pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua, nivelul minim al coplatii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplatii este stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administratie al unitatii sanitare respective", se arata in proiect. Banii obtinuti vor putea fi utilizati doar de spitale, nu si de alte parti ale sistemului sanitar.

Potrivit declaratiilor lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, coplata a fost introdusa in sistemul sanitar romanesc ca un mecanism de control al internarile nejustificate sau fictive, precum si al raportarilor false.

"In urma discutiilor cu FMI, am ajuns la concluzia ca putem sa introducem numai limitat si pentru o perioada de timp - ca sa putem sa controlam costurile din sectorul cel mai cheltuitor, si anume sectorul spitalicesc - o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta, in sensul in care ea sa fie utilizata strict pentru controlul costurilor. Adica, sa stim cum se intra, cum se utilizeaza si cum se iese din sistem", a mai spus ministrul Sanatatii.

Coplata in sanatate - exceptii

Coplata nu va fi aplicata serviciilor de urgenta, in ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau in cazul analizelor medicale, precum si persoanelor exceptate prin lege (copii, veterani de razboi, gravide, pensionari cu venituri sub 740 lei/luna, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, dar care nu realizeaza venituri din munca).

Coplata in sanatate a fost prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International inca din anul 2009, insa introducerea ei a fost amanata de mai multe ori.

Sursa foto: 9am.ro

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Centre sociale de zi pentru copii

Cele mai bune clinici private din Romania

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: