Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Cariera in asistenta sociala
 

Cariera in asistenta sociala

 

O multime de asistenti sociali isi dedica timpul in fiecare zi sa creeze un impact pozitiv in viata altor persoane. Daca esti pasionat sa ajuti oamenii, familiile, organizatiile si comunitatea, o cariera in asistenta sociala ar putea sa fie cel mai bun lucru pentru tine. Asistentii sociali isi gasesc ocupatia in domenii diferite si intr-o varietate de medii, de la scoli si spitale pana la centre de asistenta maternala, si se pot dedica cazurilor de persoane, analizelor statistice, se pot implica in domeniul de cercetare, consiliere si predare. Asistentii sociali se confrunta cu saracia, violenta domestica, somajul, divorturile si diversele afectiuni. Daca te gandesti la o schimbare in cariera si te atrage cea in asistenta sociala, afla cum poti sa faci trecerea la o cariera in asistenta sociala fara prea multe incretituri pe frunte.


Cine poate opta pentru cariera de asistent social?

Orice persoana fizica posesoare a unui titlu oficial de calificare in profesia de asistent social, pe teritoriul Romaniei poate opta pentru cariera de asistenta sociala. Aceste persoane pot fi:
a) cetateni ai statului roman;
b) cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene;
c) sotul si descendentii de gradul I aflati in intretinerea unui cetatean al unuia dintre statele prevazute la lit. b), care desfasoara legal activitati salarizate sau nesalarizate pe teritoriul Romaniei, indiferent de cetatenia lor;
d) beneficiarii statutului de rezident pe termen lung, acordat conform normelor Uniunii Europene de catre unul din statele prevazute la punctul b.


Cum obtii titlul oficial de calificare in profesia de asistenta sociala?

Putem vorbi de o cariera in asistenta sociala numai dupa ce am obtinut avizul de exercitare a profesiei. Profesia de asistent social poate fi exercitata numai de persoane care au studii de specialitate in acest domeniu, si sunt inregistrate in Registrul National al Asistentilor Sociali din Romania si indeplinesc toate conditiile prevazute de lege.

Iti vei putea desfasura activitatea numai dupa aprobarea cererii de inscriere ca membru in Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania. Dupa aprobarea cererii, vei fi inregistrat in Registrul National al Asistentilor Sociali din Romania si ti se va elibera avizul de exercitare a profesiei.


Cum devii asistent social?

Pregatirea asistentilor medicali generalisti, a moaselor si asistentilor medicali de alte specialitati se realizeaza prin urmatoarele forme de invatamant:

a) invatamant superior medical de scurta si lunga durata;

b) invatamant sanitar postliceal, cu o durata de 3 ani.

Absolventul scolii sanitare postliceale este denumit asistent medical cu studii postliceale sau asistent medical generalist. Absolventul colegiului medical este denumit asistent medical cu studii superioare de scurta durata sau asistent medical generalist cu studii superioare de scurta durata. Absolventul invatamantului superior medical de lunga durata este denumit asistent medical generalist cu studii superioare de lunga durata si, respectiv moasa.

Certificatul de asistent medical, diploma de asistent medical, respectiv diploma de licenta vor mentiona  competenta profesionala dobandita. Planurile de invatamant si curricula de pregatire pentru formele de invatamant sunt diferentiate.


Care sunt titlurile oficiale de calificare de asistent medical?

Asistent medical cu studii medii - diploma de absolvire liceu sanitar cu durata de 5 ani, eliberata de Ministerul Invatamantului si Stiintei
Asistent medical cu studii postliceale:
a) diploma de absolvire scoala postliceala sanitara sau diploma de scoala tehnica sanitara eliberata de Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamantului si Stiintei/Ministerul Educatiei Nationale;
b) certificat de absolvire scoala postliceala sanitara, eliberat de Ministerul Educatiei Nationale/Ministerul Educatiei si Cercetarii;
c) certificat de competente profesionale, eliberat de Ministerul Educatiei si Cercetarii/Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului;
d) atestat eliberat de Ministerul Invatamantului si Ministerul Sanatatii.
Asistent medical cu studii superioare de scurta durata - diploma de absolvire colegiu universitar de profil, eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului
Asistent medical cu studii superioare de lunga durata - diploma de licenta, eliberata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Mai pe scurt, titlurile oficiale sunt: asistent medical generalist, de ingrijiri generale de sanatate, asistent medical obstetrica-ginecologie, pediatrie, balneofizioterapie, igiena si sanatate publica, laborator clini, radiologie si imagistica, asistent medical farmacie, asistent medico-social, asistent medical de nutritie si dietetica, de ocrotire, de balneofiziokinetoterapie si recuperare, de urgente medico-chirurgicale, de profilaxie stomatologica, asistent igienist pentru cabinet stomatologic, asistent pentru stomatologie asistenta dentara.

In ceea ce priveste actele necesare pentru cariera de asistenta sociala, vei avea nevoie de certificat de cazier judiciar, diploma de absolvire a unei institutii de invatamant superior cu specializare in domeniu, adeverinta medicala din care sa rezulte ca esti clinic sanatos si apt pentru aceasta meserie. De asemenea, va trebui sa dai o declaratie pe propria raspundere ca nu te afli in situatii incompatibile cu exercitarea profesiei de asistent social.


Un hobby al sufletului

Cariera in asistenta sociala poate fi considerata si un “hobby al sufletului” pentru persoanele care au o vocatie sau o inclinatie pentru aceasta meserie. De exemplu, daca o persoana urmeaza din adolescenta o specializare de asistenta sociala, spre maturitate aceasta poate alege directia pe care o va urma (vezi mai sus titlurile oficiale ), si in functie de domeniul care o atrage cel mai mult. Asistenta maternala poate fi o cariera pentru femeile carora le plac copii.

Pentru toate persoanele care nu vor avea mult timp la dispozitie sa practice aceasta meserie, dar care si-ar dori cu adevarat, dedicam acest articol si completam incurajandu-va sa va pastrati increderea in sine si in fortele proprii indiferent de orice alti factori (varsta, obligatii familiale, serviciu actual).

Sursa foto: mystichope.com, corbisimages.com

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Verifica asociatiile caritabile inainte sa donezi

Teorii in Asistenta Sociala

Bunastarea sociala azi

2010 – Anul european al luptei impotriva saraciei si a excluderii sociale

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: