Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Asistenta sociala in Romania
 

Asistenta sociala in Romania

 

Asistenta sociala poate fi definita ca un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor, cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care din cauza unor motive de natura economica, socio-culturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii un mod normal, decent de viata.

Politici sociale

asistenta_socialaSetul de politici publice ce urmaresc realizarea protectiei sociale si a bunastarii sunt reunite in conceptul de politici sociale. Cu ajutorul lor, asistenta sociala include concepte si metode din economie, sociologie, psihologie, management, filozofie si drept.

In Romania, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale are rolul cel mai activ in domeniul politicii sociale, dar un impact direct au si institutii ca Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Cadrul legislativ al asistentei sociale in Romania

Cadrul legal si institutional prin care se stabilesc principiile si regulile generale de acordare a masurilor de asistenta sociala tine in prezent de Legea nr. 292/2011 a asistentei sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 905 din data de 20 decembrie 2011.

Sistemul national de asistenta sociala este compus din sistemul de beneficii de asistenta sociala si sistemul de servicii sociale.

Concepte in asistenta sociala

Unul dintre cele mai importante concepte in cadrul asistentei sociale este incluziunea sociala, ce este compusa in viziunea UE de construirea unei piete a muncii inclusive, asigurarea unei locuinte decente pentru toti indivizii, eliminarea discriminarilor indivizilor cu dizabilitati, a imigrantilor sau a minoritatilor etnice.

Nevoia sociala individuala sau de grup este contracarata de asistenta sociala prin prestatia sociala, in bani sau in natura ce cuprinde alocatiile familiale, ajutoarele sociale si speciale catre familii sau persoane, in functie de nevoile si veniturile acestora.

Serviciile sociale au ca beneficiari: copiii si familia, persoane varstnice, persoane cu handicap, persoane fara adapost, persoane abuzate, persoane dependente de consumul de droguri, alcool sau alte substante toxice, bolnavi cronici si persoane care sufera de boli incurabile. Sunt asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si de persoane fizice sau persoane juridice publice ori private.

Foto:Ubbcluj.ro

Citeste si:

Asistenta sociala - definitie, functie si caracteristici

Teorii in asistenta sociala

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: