Like pentru a fi la curent cu toate faptele bune de pe imparte.ro

Imparte.roAjutor Asistenta sociala Ajutoare sociale
 

Ajutoare sociale

 

Cetatenii romani aflati in dificultate pot beneficia de ajutoare sociale in conformitate cu legislatia in vigoare. Venitul minim garantat reprezinta o forma de asistenta sociala si se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar.

Ce presupun ajutoarele sociale

Ajutoarele sociale se acorda categoriilor de persoane aflate in dificultate, insa numai in conditiile prevazute de legislatia in vigoare. Astfel, acestor categorii de persoane se acorda venitul minim garantat, sub forma ajutorului social. Se acorda ajutor pentru incalzirea locuintei cu energie termica, gaze naturale, lemne, carbuni si combustibili petrolieri.

Se acorda ajutor de urgenta, in cazul calamitatilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum si in alte situatii deosebite stabilite prin lege. De asemenea, se acorda ajutor social pentru inmormantari si alocatii pentru sustinerea familiei.

Cui se acorda ajutoarele sociale

Ajutoarele sociale se acorda familiilor si persoanelor singure, cetateni romani, straini sau apatrizi, care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei. Ajutoarele sociale se acorda si persoanelor fara locuinta aflate in situatie de nevoie, care traiesc in adaposturi improvizate.

Astfel, beneficiarii ajutoarelor sociale sunt familiile si persoanele singure ale caror venituri se situeaza sub nivelul lunar al venitului minim garantat, stabilit prin ordonanta de urgenta. Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat si venitul net lunar al familiei sau persoanei singure.

Care sunt conditiile de acordare a ajutoarelor sociale

Ajutorul social se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile membrilor acesteia.

Persoanele apte de munca care solicita ajutorul social si care nu realizeaza venituri din salarii au obligatia sa dovedeasca lunar, cu adeverinta eliberata de Agentia Teritoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca, faptul ca sunt inregistrate ca persoane in cautarea unui loc de munca, nu au refuzat un loc de munca, nu au refuzat participarea la servicii pentru stimularea fortei de munca, la servicii de formare profesionala sau participarea la un program de pregatire profesionala.

De asemenea, trebuie sa presteze lunar actiuni de interes local si sa aiba achitate obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, aferente anului anterior.

Sursa foto: careertrove.org

Vino in comunitatea donatorilor imparte.ro


Intra in cont si fii primul care posteaza un comentariu.

 


 
Stirile Imparte.ro pe site-ul tau

 

Alte articole similare:
Locuinte sociale

Directia Generala de Asistenta Sociala Bucuresti

Comunitate imparte.ro
 
  Cum sa donezi inteligent
 
 
 
 
  Cere ajutor  
Adauga un caz
Adauga un anunt urgent
Adauga o fundatie
Adauga o cerere de sange
Adauga o cerere de donatii obiecte
Cum poti cere ajutor
Ofera ajutor
Anunturi urgente
Cazuri urgente
Persoane fizice
Institutii sociale
Cum poti ajuta
 

Scrie pe imparte.ro

Retele sociale:

Abonare newsletter: